Sernik z musem rabarbarowym na czekoladowym spodzie

Sernik z musem rabarbarowym na czekoladowym spodzie

Są takie piękne chwile w życiu, że do pełni szczęścia brakuje już tylko czekolady, prawda? I wtedy może pojawić się to ciasto – sernik na czekoladowym spodzie, który zamyka w sobie smak rabarbaru z dzieciństwa – kwaśny posmak przemijającego lata. Rozpieszcza swą twarogową delikatnością, pozwala odpłynąć w czekoladowym aromacie i jednocześnie pobudza lekko kwaśnym rabarbarowym musem. Idealny dodatek do kawy w piękne, letnie popołudnie 🙂

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, kakao, zmielony ksylitol i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj olej kokosowy i miksuj tak by powstała dość drobna kruszonka.
  3. Dodaj jajko i dłońmi energicznie wyrób ciasto a potem zlep w kulę.
  4. Przygotuj blaszkę o średnicy 24 cm – wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj dno i boki olejem kokosowym.
  5. Spód i boki blaszki wylep ciastem, wstaw wszystko do lodówki i zajmij się dalszą częścią ciasta.

Składniki SPÓD CIASTA

  • 125 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżek kakao
  • 50 g zmielonego ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g schłodzonego oleju kokosowego ewentualnie zimnego masła
  • 1 małe jajko

Wykonanie MASA SEROWA

  1. W dużej misce zmiksuj dokładnie na bardzo małych obrotach twaróg z budyniem i ksylitolem.
  2. Dodaj jajko i miksuj dosłownie przez chwilę wszystkie składniki.

Składniki MASA SEROWA

  • 750 g zmielonego twarogu
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1 jajko

Wykonanie MUS RABARBAROWY

  1. Rabarbar umyj i oczyść z grubych końców.
  2. Do garnuszka wrzuć rabarbar pokrojony na dwucentymetrowe  kawałki.
  3. Dodaj ksylitol i sok z pomarańczy.
  4. Zagotuj wszystko i gotuj jeszcze przez około 7 minut tak, by rabarbar był tak miękki, że będzie się rozpadać a część soku się zredukuje.
  5. Zmiksuj blenderem dokładnie, by powstał gęsty mus.
  6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  7. Na dnie piekarnika postaw małą blaszkę z gorącą wodą po to, żeby w piekarniku powstała para wodna.
  8. Wyjmij blaszkę z lodówki. Wylej na część czekoladową masę twarogową.
  9. Przy pomocy łyżeczki nakładaj delikatnie mus rabarbarowy na wierzch ciasta. Potem wykałaczką lub cieniutkim patyczkiem zrób kilka ósemek lub innych ruchów tak, by porozprowadzać mus w fantazyjne wzorki.
  10. Ciasto wstaw do piekarnika na około 40 – 45 minut.

Składniki MUS RABARBAROWY

  • 200 g rabarbaru (czerwone części łodyg) – możesz go zastąpić dojrzałym mango
  • 1/4 szklanki ksylitolu
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz