Aromatyczna zupa pomidorowo-bazyliowa bez soli, z chipsami z szynki serrano i indykiem

Aromatyczna zupa pomidorowo-bazyliowa bez soli, z chipsami z szynki serrano i indykiem

Przepis na słodki i pełen aromatu bazylii krem z dojrzałych pomidorów w towarzystwie chipsów z szynki serrano i pulpetów z indyka i moja dość sceptyczna próba ugotowania dania bez soli! 🙂

Podjęłam wyzwanie zmniejszenia ilości soli, którą codziennie spożywam. Nie będę ukrywać, że lubię słone potrawy, choć wiem, że prawdziwy smak, kryje się w produkcie, a nie w białych kryształkach. Mogłabym przeżyć bez słodyczy, ale bez czegoś słonego raz na jakiś czas chyba już nie ;/ Być może to przez ilość treningów i zapotrzebowanie mojego organizmu. Nie ukrywam też, że do gotowania bez soli podchodzę lekko sceptycznie. Oczywiście wachlarz dostępych przypraw jest ogromny, a sól dodaję pod koniec gotowania w minimalnych ilościach, jednak mięso lub zupa bez soli nie brzmi jak dobry pomysł na obiad. Podjęłam próbę, chociaż dość bezpieczną, bo jako główne składniki dania bez soli wybrałam dojrzałe pomidory i indyka, czyli produkty, które świetnie się czują w wersji lekko słodkiej i kwaśnej. Duża ilość bazylii, cebula, marchew i sporo innych przypraw rzeczywiście sprawiły, że danie jest smaczne, ciekawe, pełne aromatów. Ale bezpiecznie dodałam też produkt lekko słonawy w postaci chipsów z szynki serrano. Dzielę się z Wami moją próbą dania bez soli i testowaniem przypraw, w których pominięto sól, które dostałam w ramach podjętego wyzwania. Muszę przyznać, że pulpety z indyka z przyprawą bez soli są naprawdę ok, a w połączeniu z kremem z pomidorów w zasadzie trudno wyczuć różnicę. Danie jest z pewnością dużo zdrowsze, a kubki smakowe mogą się otworzyć na inne doznania 🙂

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie ZUPA

  1. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Cebulę obierz i posiekaj dość drobno.
  3. W garnku o grubym dnie  rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć cebulę, smaż aż zacznie się szklić i lekko zmieniać kolor.
  4. Do garnka wrzuć marchewkę i smaż razem z cebulą przez kolejne 8 minut.
  5. Pomidory umyj, wykrój z nich twarde części i pokrój je w kostkę.
  6. Dodaj pokrojone pomidory wraz z sokiem i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Jeśli nie mam sezonu na pomidory możesz użyć passaty pomidorowej – wlej ją do garnka i gotuj z warzywami przez 15 minut.
  7. Pęczek bazylii umyj i odłóż z niego kilka listków do dekoracji. Resztę posiekaj i wrzuć do garnka.
  8. Dodaj pozostałe przyprawy – 1 łyżkę oregano, 1/2 łyżeczki czerwonej papryki i czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę miodu. Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać też ostrą papryczkę w niewielkiej ilości. Wszystko wymieszaj.
  9. Na koniec możesz (nie musisz) używając blendera zmiksować wszystko na gładki krem.
  10. Podawaj z dodatkiem chipsów z serrano lub pulpecikami z mięsa indyczego i ewentualnie pieczywem.

Składniki ZUPA

  • 2 kg dojrzałych pomidorów malinowych (ewentualnie 1,4 l passaty pomidorowej)
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • pęczek świeżej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki czerwonej łagodnej papryki
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu
  • opcjonalnie niewielki kawałek ostrej papryczki
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie

  1. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią poszarpane kawałki szynki serrano – smaż przez chwilę z obu stron aż poczujesz, że szynka stała się twarda.
  2. Zdejmij na talerzyk i odstaw.
  3. Wlej niedużą ilość wody do garnka – około 2 cm od dna i pozwól się jej zagotować. Wrzuć listek laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego.
  4. Mięso mielone wymieszaj z połową opakowania przyprawy bez soli.
  5. Z mięsa formuj niewielkie kulki o wielkości orzecha włoskiego i wrzucaj do wrzątku.
  6. Gotuj około 5 minut.
  7. Do talerzy wlej zupę, ułóż po kilka pulpetów, kilka chipsów z szynki i udekoruj listkami świeżej bazylii.

Składniki

  • 250 g chudego mięsa mielonego z indyka
  • 80 g szynki serrano lub podobnej
  • przyprawa do mięsa mielonego bez soli Knorr (pół opakowania)
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • opcjonalnie pieczywo

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz