Kremowa zupa serowa z chrupiącymi orzechami włoskimi i pietruszką

Kremowa zupa serowa z chrupiącymi orzechami włoskimi i pietruszką

Zupa dla prawdziwych łasuchów! Gęsta, kremowa, obłędnie serowa zupa z chrupiącymi orzechami włoskimi to pomysł na jednodaniowy obiad, który nasyci na długo. Każda łyżka zupy to prawdziwa symfonia smaku!

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Zetrzyj na tarce ser. Odrobinę odłóż do lodówki – przyda się do dekoracji talerzy.
  2. W dość dużym garnku podgrzej wywar z kurczaka i do gorącego wywaru dodaj serki topione, zamieszaj kilkukrotnie, tak, żeby się rozpuściły.
  3. Cebulę obierz, a następnie pokrój dość drobno w kostkę.
  4. Pomidora sparz wrzątkiem, potem obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  5. Na patelni rozgrzej 25 g masła (mniej więcej łyżka) podsmaż pokrojoną cebulę, posyp tymiankiem, dodaj pokrojonego pomidora, smaż przez chwilę, ciągle mieszając, a potem całość przełóż do zupy.
  6. Na patelni z mąki oraz z pozostałej części masła przygotuj zasmażkę – wlej do niej mleko a następnie mieszaj trzepaczką, aż stanie się gęsta.
  7. Cały czas mieszając, dodaj partiami starty ser.
  8. Wlej wino do serowego beszamelu, rozprowadź delikatnie i całość przelej do zupy, cały czas mieszając całość. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj, mieszając zupę, aż stanie się gęsta.
  9. Spróbuj całość i ewentualnie dopraw do smaku solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem i gałką muszkatołową.
  10. Możesz zmiksować zupę.
  11. Na suchej patelni smaż przez chwilę orzechy włoskie.
  12. Przelej zupę do talerzy, posyp orzechami włoskimi,  odrobiną tartego sera i pietruszki.

Składniki

  • 150 g sera cheddar
  • 150 g sera ementaler
  • 3 trójkąty serka topionego (bez dodatków)
  • 2l wywaru mięsnego np. z kurczaka
  • 200 ml  mleka 3,2%
  • 150 ml  wytrawnego, białego wina
  • 1 duży pomidor
  • 1 duża cebula
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżeczka białego pieprzu
  • odrobina tymianku
  • 50 g masła
  • 50 g orzechów włoskich

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz