Zupa dla prawdziwych łasuchów! Gęsta, kremowa, obłędnie serowa zupa z chrupiącymi orzechami włoskimi to pomysł na jednodaniowy obiad, który nasyci na długo. Każda łyżka zupy to prawdziwa symfonia smaku!
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Zetrzyj na tarce ser. Odrobinę odłóż do lodówki – przyda się do dekoracji talerzy.
- W dość dużym garnku podgrzej wywar z kurczaka i do gorącego wywaru dodaj serki topione, zamieszaj kilkukrotnie, tak, żeby się rozpuściły.
- Cebulę obierz, a następnie pokrój dość drobno w kostkę.
- Pomidora sparz wrzątkiem, potem obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej 25 g masła (mniej więcej łyżka) podsmaż pokrojoną cebulę, posyp tymiankiem, dodaj pokrojonego pomidora, smaż przez chwilę, ciągle mieszając, a potem całość przełóż do zupy.
- Na patelni z mąki oraz z pozostałej części masła przygotuj zasmażkę – wlej do niej mleko a następnie mieszaj trzepaczką, aż stanie się gęsta.
- Cały czas mieszając, dodaj partiami starty ser.
- Wlej wino do serowego beszamelu, rozprowadź delikatnie i całość przelej do zupy, cały czas mieszając całość. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj, mieszając zupę, aż stanie się gęsta.
- Spróbuj całość i ewentualnie dopraw do smaku solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem i gałką muszkatołową.
- Możesz zmiksować zupę.
- Na suchej patelni smaż przez chwilę orzechy włoskie.
- Przelej zupę do talerzy, posyp orzechami włoskimi, odrobiną tartego sera i pietruszki.
Składniki
- 150 g sera cheddar
- 150 g sera ementaler
- 3 trójkąty serka topionego (bez dodatków)
- 2l wywaru mięsnego np. z kurczaka
- 200 ml mleka 3,2%
- 150 ml wytrawnego, białego wina
- 1 duży pomidor
- 1 duża cebula
- 1 czubata łyżka mąki
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 płaska łyżeczka białego pieprzu
- odrobina tymianku
- 50 g masła
- 50 g orzechów włoskich