Śledzie w jogurtowo-bazyliowej oprawie, które powstaną w kilka minut 🙂
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Filety rozłóż na ręczniku papierowym, żeby zdjąć z nich nadmiar oleju. Pokrój je na kawałki.
- Pokrusz fetę i dodaj do sałatki.
- Pomidory suszone pokrój na dość małe kawałeczki, rozłóż równomiernie na talerzu.
- Bazylię porwij na małe kawałki.
- Cebulę obierz i posiekaj dość drobno.
- Jogurt wymieszaj z solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Połącz wszystkie składniki i przełóż do miseczki.
Składniki
- 300 g filetów śledziowych w oleju
- 150 g jogurtu greckiego
- pomidory suszone w oleju – około 10-15 sztuk
- pęczek bazylii
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 opakowania fety – około 130 g
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dzień dobry. Ile fety ma być, bo nie jest wylistowana na liście składników?
Słusznie 🙂 wystarczy 1/2 opakowania tej najpopularniejszej w Polsce 😉 czyli około 130 g