Tatar z wędzonej makreli z ogórkiem kiszonym i cebulą, czyli szybka i prosta sałatka na kolację wigilijną prosto z Podlasia

Tatar z wędzonej makreli z ogórkiem kiszonym i cebulą, czyli szybka i prosta sałatka na kolację wigilijną prosto z Podlasia

Jeśli ktoś z Was wychował się na Podlasiu, to zna doskonale tę sałatkę/pastę. Gościła i gości często na stole w moich rodzinnych stronach. Dlaczego? Jest mocna w smaku niczym tatar i przy tym z jednej strony chrupie, a z drugiej rozpływa się ustach. Gdy dodasz więcej oliwy lub oleju możesz zrobić przepyszną pastę rybną.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę i przełóż na cedzak.
  2. Oczyść makrelę z ości – najłatwiej będzie Ci, gdy otworzysz ją wzdłuż kręgosłupa i wyjmując kawałek po kawałku odrzucisz ości a mięso ryby przekładać będziesz do miseczki.
  3. Cebulę posiekaj jak najdrobniej.
  4. Do miseczki z makrelą bez ości wrzuć cebulę i pokrojone w kostkę ogórki.
  5. Dodaj łyżkę oleju, pieprz i szczyptę soli. Całość wymieszaj.
  6. Jeśli chcesz uzyskać pastę do smarowania pieczywa – dodaj dodatkowo dwie łyżki oleju i wymieszaj wszystko.
  7. Salaterkę z sałatką możesz udekorować koperkiem.

Składniki

  • makrela wędzona
  • 5 ogórków kiszonych średniej wielkości
  • 1/2 cebuli cukrowej średniej wielkości
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
  • opcjonalnie świeży koperek i odrobina majonezu do dekoracji

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz