Jeśli ktoś z Was wychował się na Podlasiu, to zna doskonale tę sałatkę/pastę. Gościła i gości często na stole w moich rodzinnych stronach. Dlaczego? Jest mocna w smaku niczym tatar i przy tym z jednej strony chrupie, a z drugiej rozpływa się ustach. Gdy dodasz więcej oliwy lub oleju możesz zrobić przepyszną pastę rybną.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę i przełóż na cedzak.
- Oczyść makrelę z ości – najłatwiej będzie Ci, gdy otworzysz ją wzdłuż kręgosłupa i wyjmując kawałek po kawałku odrzucisz ości a mięso ryby przekładać będziesz do miseczki.
- Cebulę posiekaj jak najdrobniej.
- Do miseczki z makrelą bez ości wrzuć cebulę i pokrojone w kostkę ogórki.
- Dodaj łyżkę oleju, pieprz i szczyptę soli. Całość wymieszaj.
- Jeśli chcesz uzyskać pastę do smarowania pieczywa – dodaj dodatkowo dwie łyżki oleju i wymieszaj wszystko.
- Salaterkę z sałatką możesz udekorować koperkiem.
Składniki
- makrela wędzona
- 5 ogórków kiszonych średniej wielkości
- 1/2 cebuli cukrowej średniej wielkości
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
- opcjonalnie świeży koperek i odrobina majonezu do dekoracji