Dietetyczna, kremowa, aromatyczna zupa z marchewki, która rozgrzeje każdego dzięki orientalnym przyprawom.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Rozgrzej w garnku o głębokim dnie 3 łyżki oleju.
- Cebulę i czosnek smaż około 5 minut na średnim ogniu.
- Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i smaż kolejne 5 minut.
- Dodaj wszystkie przyprawy – po 1/4 łyżeczki soli, mielonego imbiru, cynamonu, kurkumy, czarnego pieprzu, mieszanki curry oraz gałki muszkatołowej.
- Zalej bulionem i zagotuj.
- Następnie przykryj pokrywką garnek i gotuj na małym ogniu przez 25 minut.
- Zblenduj całość na gładki krem. Spróbuj i ewentualnie lekko dosól.
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć na 2 minuty pestki dyni. Praż je lekko ruszając patelnią. Zdejmij pestki dyni z patelni i połóż 3 kromki chleba żytniego. Pozwól mu się zarumienić z obu stron.
- Grzanki pokrój w kostkę i posyp nimi zupę. Dodaj pestki z dyni i wcinaj na zdrowie.
Składniki na 4 porcje
- 6 średniej wielkości marchewki – około 400 g
- 2 nieduże cebule – około 200 g po obraniu
- 1 litr bulionu warzywnego
- 20 ml oleju – około 3 łyżki
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
opcjonalnie
- 2 kromki żytniego pieczywa
- 2 łyżki pestek dyni lub kilka chipsów z kokosa do posypania
Brzmi wyśmienicie 😉