Wyjątkowa surówka z marchwi z dodatkiem suszonych fig

Wyjątkowa surówka z marchwi z dodatkiem suszonych fig

Surówka, której smak Cię zaskoczy i oczaruje! Jeśli znudziły Ci się klasyczne surówki do obiadu tak jak mi, to wypróbuj to połączenie – chrupiąca marchewka, ostry w smaku por i słodkie, suszone figi. Całość oprawiona sosem cytrynowo-miodowym z dodatkiem imbiru i  pietruszki, dodającej mnóstwo świeżości.

Surówka świetnie pasować będzie do pieczonego kurczaka i wszelkich potraw z drobiu. Można również zjeść ją jako sałatkę np. na kolację lub gdy dopadnie Cię ochota na coś słodkiego.

*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme

Wykonanie

  1. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Figi pokrój w niewielką kostkę usuwając twarde części z „ogonka”.
  3. Przekrój pora na pół, potem wzdłuż i w poprzek – tak, żeby też go drobno poszatkować.
  4. Pietruszkę opłucz a następnie same liście drobno posiekaj zostawiając kilka do dekoracji.
  5. Cytrynę sparz wrzątkiem, zetrzyj z niej skórkę a następnie wyciśnij sok.
  6. Wymieszaj sok z cytryny ze skórką, miodem, porządną szczyptą mielonego imbiru i soli. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  7. W misce wymieszaj marchew z porem, figami i sosem. Pietruszki jeszcze nie dodawaj.
  8. Całość przykryj folią spożywczą lub ściereczką i wstaw na godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
  9. Przed podaniem dodaj pietruszkę i wszystko jeszcze raz wymieszaj i wcinaj na zdrowie.

Składniki

  • 400 g marchwi
  • 10 dag suszonych fig
  • 1 średni por – tylko jasna część
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • garść siekanej pietruszki (1 mały pęczek)
  • szczypta zmielonego imbiru
  • sól

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz