Propozycja dla fanów oliwek w każdej postaci – jajka z tapenadą – pastą z oliwek z dodatkiem czosnku.
*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme
Wykonanie
- Jajka ugotuj na twardo – będą gotowe po 10 minutach gotowania we wrzątku.
- Jajka przelej zimną wodą, obierz i przekrój na połówki.
- Oliwki zbenduj z połówką ząbka czosnku, solą i pieprzem. W ten sposób uzyskasz mocną, aromatyczną pastę. Jeśli chcesz złagodzić lekko jej smak, możesz dodać do oliwek żółtka z jajek i odrobinę (1 łyżeczkę) majonezu light.
- Wypełnij jajka pastą oliwkową.
Składniki
- 6 jajek w rozmiarze M
- 150 g czarnych oliwek
- 1/2 ząbka czosnku
- szczypta czarnego pieprzu
- szczypta soli
- opcjonalnie 1 łyżeczka majonezu light