Przepis na zupę krem z gruszki i pietruszki

Przepis na zupę krem z gruszki i pietruszki

Pyszna, sycąca i do tego lekka zupa-krem z chrupiącymi płatkami migdałów w towarzystwie orzeźwiającej natki pietruszki. Jeśli należysz do fanów kremu z białych warzyw, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Połączenie smaków jest po prostu obłędne 🙂

*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme

Wykonanie

  1. W garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę masła lub 2 łyżki oleju. Cebulę posiekaj drobno i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Smaż 2-3 minuty.
  2. Pietruszkę obierz i pokrój w plasterki, wrzuć do smażącej się cebuli i zalej bulionem.
  3. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę.
  4. Wlej mleko i zagotuj całość, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 20 minut. Dodaj trzy szczypty czarnego pieprzu i 2-3 szczypty soli ( w zależności jak słony masz bulion)
  5. Całość zmiksuj na gładki krem i ewentualnie jeszcze dopraw do smaku.
  6. Na suchej patelni upraż płatki migdałów i udekoruj nimi zupę tuż przed podaniem.
  7. Całość posyp świeżą natką pietruszki.

Składniki

  • 600 g korzenia z pietruszki
  • 1 dojrzała gruszka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła lub 2 łyżki oleju
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka 2%
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 50 g płatków migdałowych

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz