Deser z pieczonej dyni z dodatkiem marcepanu

Deser z pieczonej dyni z dodatkiem marcepanu

Sezon na dynie trwa, warto więc pobawić się trochę w kuchni i wyczarować z dyni obłędny deser. Wystarczy zmiksować purre z pieczonej dyni z marcepanem lub chałwą i otrzymasz smak, który Cię zadziwi – lekko karmelowy, zaskakujący w aromacie. Ten deser to też świetny sposób, żeby przemycić trochę warzyw do diety 🙂

*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme

Wykonanie

  1. Przekrój dynię na pół, oczyść z pestek i pokrój na plastry o podobnej szerokości – najlepiej około 2 cm.
  2. Dynię rozłóż na blaszce posmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 25 minut – dynia będzie gotowa, gdy zacznie się lekko rumienić i będzie miękka, gdy wbijesz wydelec.
  4. Dynię ostudź, obierz ze skóry i przełóż do miski blendera.
  5. Dodaj pokruszony marcepan lub chałwę i zmiksuj na gładki krem. Możesz dodać odrobinę wody.
  6. Krem przełóż do szklanek lub salaterek – posyp łyżką ulubionej granoli, polej łyżką jogurtu i udekoruj świeżymi owocami.

Składniki

  • 1 dynia Hokkaido/ piżmowa
  • 200 g marcepanu lub chałwy
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • kilka łyżek granoli
  • świeże owoce do dekoracji np. figi lub maliny

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz