Sezon na dynie trwa, warto więc pobawić się trochę w kuchni i wyczarować z dyni obłędny deser. Wystarczy zmiksować purre z pieczonej dyni z marcepanem lub chałwą i otrzymasz smak, który Cię zadziwi – lekko karmelowy, zaskakujący w aromacie. Ten deser to też świetny sposób, żeby przemycić trochę warzyw do diety 🙂
*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme
Wykonanie
- Przekrój dynię na pół, oczyść z pestek i pokrój na plastry o podobnej szerokości – najlepiej około 2 cm.
- Dynię rozłóż na blaszce posmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 25 minut – dynia będzie gotowa, gdy zacznie się lekko rumienić i będzie miękka, gdy wbijesz wydelec.
- Dynię ostudź, obierz ze skóry i przełóż do miski blendera.
- Dodaj pokruszony marcepan lub chałwę i zmiksuj na gładki krem. Możesz dodać odrobinę wody.
- Krem przełóż do szklanek lub salaterek – posyp łyżką ulubionej granoli, polej łyżką jogurtu i udekoruj świeżymi owocami.
Składniki
- 1 dynia Hokkaido/ piżmowa
- 200 g marcepanu lub chałwy
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- kilka łyżek granoli
- świeże owoce do dekoracji np. figi lub maliny