Podobno do dania wystarczy dodać szczyptę magii i będzie smakowało nieziemsko. W tym przepisie do kremu z cukinii dodałam zapewne dobrze Wam znany popcorn i ….. stworzyłam magiczne połączenie, które zachęci do zjedzenia zupy największych wrogów tego dania 🙂
*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme
Wykonanie
- Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj drobno.
- W garnku o grubym dnie rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulę przez 5 minut, dodaj czosnek i smaż kolejne 3 minuty.
- Ziemniaki oraz marchew obierz i pokrój w kostkę. Wsyp je do garnka i zalej bulionem.
- Cukinię umyj. Jeśli masz cukinię z miękką skórką pokrój ją w kostkę wraz ze skórą. Jeśli masz większą cukinię to obierz ją najpierw ze skóry a dopiero potem pokrój w kostkę. Dodaj cukinię do garnka, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj około 25 minut.
- Po tym czasie wsyp do zupy 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu i jedną łyżkę soku z cytryny.
- Zmiksuj zupę na gładki krem, spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.
- Zupę przelej do misek i posyp popcornem i pietruszką tuż przed podaniem.
Składniki
- 3 średniej wielkości cukinie
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała marchewka
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju lub innego tłuszczu
- popcorn lub grzanki do dekoracji
- 1 łyżka soku z cytryny
- pietruszka do posypania
- sól i pieprz do smaku