Krem z cukinii z…. popcornem

Krem z cukinii z…. popcornem

Podobno do dania wystarczy dodać szczyptę magii i będzie smakowało nieziemsko. W tym przepisie do kremu z cukinii dodałam zapewne dobrze Wam znany popcorn i ….. stworzyłam magiczne połączenie, które zachęci do zjedzenia zupy największych wrogów tego dania 🙂

*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme

Wykonanie

  1. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj drobno.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulę przez 5 minut, dodaj czosnek i smaż kolejne 3 minuty.
  3. Ziemniaki oraz marchew obierz i pokrój w kostkę. Wsyp je do garnka i zalej bulionem.
  4. Cukinię umyj. Jeśli masz cukinię z miękką skórką pokrój ją w kostkę wraz ze skórą. Jeśli masz większą cukinię to obierz ją najpierw ze skóry a dopiero potem pokrój w kostkę. Dodaj cukinię do garnka, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj około 25 minut.
  5. Po tym czasie wsyp do zupy 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu i jedną łyżkę soku z cytryny.
  6. Zmiksuj zupę na gładki krem, spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.
  7. Zupę przelej do misek i posyp popcornem i pietruszką tuż przed podaniem.

Składniki

  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju lub innego tłuszczu
  • popcorn lub grzanki do dekoracji
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pietruszka do posypania
  • sól i pieprz do smaku

 

 

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz