Śniadanie mistrzów – przepis na klasyczne amerykańskie pankejki i pankejki w wersji fit z bananem

Śniadanie mistrzów – przepis na klasyczne amerykańskie pankejki i pankejki w wersji fit z bananem

Dobra wiadomość dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać i kochają pancakes całym sercem  – pankejki mogą być bogate w składniki odżywcze, takie jak białka, węglowodany, błonnik, witaminy i minerały, jeśli zrobimy je z odpowiednich składników, takich jak mąka pełnoziarnista, owoce i orzechy.

Pankejki są też sycące i dają nam energię na cały poranek, dzięki czemu łatwiej uniknąć podjadania między posiłkami. Można je przygotowywać na wiele sposobów, dlatego zostawiam Wam dziś dwa przepisy – jak zrobić klasyczne, puszyste, amerykańskie pankakes i  wersję fit, czyli jak zrobić zdrowe pankejki, obie do przetestowania. Użyjcie też dużej ilości zdrowych dodatków według swoich preferencji, tak by smacznie i pożywnie rozpocząć dzień.

*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme

Wykonanie

  1. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
  2. W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj mleko, olej roślinny i opcjonalnie aromat waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
  3. Wlej mieszankę jajeczno-mleczną do miski z suchymi składnikami i wymieszaj, aż składniki dokładnie się połączą. Nie mieszaj zbyt długo – małe grudki w cieście są OK.
  4. Rozgrzej patelnię lub płytę grzejną i posmaruj ją odrobiną oleju. Wlej na nią łyżką lub chochlą porcję ciasta (wielkość zależy od preferencji).
  5. Smaż pankejki na złoty kolor z jednej strony, a następnie przewróć je na drugą stronę i smaż dalej aż do zrumienienia. Powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto.
  6. Podawaj gorące, posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym, miodem lub dżemem. Możesz dodać także owoce lub bitą śmietanę jako dodatek.

Składniki amerykańskie pankejki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • opcjonalnie aromat waniliowy
  • dodatki – ulubione owoce

Wykonanie

  1. Rozgnieć banana widelcem w misce.
  2. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj mąkę kokosową, proszek do pieczenia i cynamon, i znów dokładnie wymieszaj.
  4. Opcjonalnie dodaj łyżeczkę miodu lub syropu klonowego dla słodkości.
  5. Rozgrzej patelnię lub płytę grzejną i posmaruj ją olejem kokosowym.
  6. Wlej na nią łyżką lub chochlą porcję ciasta (wielkość zależy od Twoich preferencji).
  7. Smaż pankejki na złoty kolor z jednej strony, a następnie przewróć je na drugą stronę i smaż dalej aż do zrumienienia. Powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto.
  8. Podawaj gorące, posypane owocami lub polane jogurtem greckim, miodem lub syropem klonowym.

Składniki wersja FIT

  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • opcjonalnie owoce i jogurt grecki

 

 

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz