Dobra wiadomość dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać i kochają pancakes całym sercem – pankejki mogą być bogate w składniki odżywcze, takie jak białka, węglowodany, błonnik, witaminy i minerały, jeśli zrobimy je z odpowiednich składników, takich jak mąka pełnoziarnista, owoce i orzechy.
Pankejki są też sycące i dają nam energię na cały poranek, dzięki czemu łatwiej uniknąć podjadania między posiłkami. Można je przygotowywać na wiele sposobów, dlatego zostawiam Wam dziś dwa przepisy – jak zrobić klasyczne, puszyste, amerykańskie pankakes i wersję fit, czyli jak zrobić zdrowe pankejki, obie do przetestowania. Użyjcie też dużej ilości zdrowych dodatków według swoich preferencji, tak by smacznie i pożywnie rozpocząć dzień.
*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme
Wykonanie
- W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
- W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj mleko, olej roślinny i opcjonalnie aromat waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
- Wlej mieszankę jajeczno-mleczną do miski z suchymi składnikami i wymieszaj, aż składniki dokładnie się połączą. Nie mieszaj zbyt długo – małe grudki w cieście są OK.
- Rozgrzej patelnię lub płytę grzejną i posmaruj ją odrobiną oleju. Wlej na nią łyżką lub chochlą porcję ciasta (wielkość zależy od preferencji).
- Smaż pankejki na złoty kolor z jednej strony, a następnie przewróć je na drugą stronę i smaż dalej aż do zrumienienia. Powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto.
- Podawaj gorące, posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym, miodem lub dżemem. Możesz dodać także owoce lub bitą śmietanę jako dodatek.
Składniki amerykańskie pankejki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- opcjonalnie aromat waniliowy
- dodatki – ulubione owoce
Wykonanie
- Rozgnieć banana widelcem w misce.
- Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mąkę kokosową, proszek do pieczenia i cynamon, i znów dokładnie wymieszaj.
- Opcjonalnie dodaj łyżeczkę miodu lub syropu klonowego dla słodkości.
- Rozgrzej patelnię lub płytę grzejną i posmaruj ją olejem kokosowym.
- Wlej na nią łyżką lub chochlą porcję ciasta (wielkość zależy od Twoich preferencji).
- Smaż pankejki na złoty kolor z jednej strony, a następnie przewróć je na drugą stronę i smaż dalej aż do zrumienienia. Powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto.
- Podawaj gorące, posypane owocami lub polane jogurtem greckim, miodem lub syropem klonowym.
Składniki wersja FIT
- 1 banan
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- opcjonalnie owoce i jogurt grecki