Skrzydełka w sosie BBQ

Skrzydełka w sosie BBQ

Sos BBQ, który znakomicie smakuje w towarzystwie żeberek, świetnie łączy się z pieczonymi skrzydełkami.

Niestety to sos dość wymagający, o nachodzących na siebie warstwach smaków, a cała jego esencja ukrywa się gdzieś pomiędzy i tę esencję trzeba wydobyć, używając pogranicza kubków smakowych. Idealny BBQ jest jednocześnie słodkawy, lekko kwaśny i słony, nie za ostry, ale też nie mdły, czuć w nim miód i nutę grillowego dymu. Z podanej ilości składników i cierpliwości podniebienia powstanie ok. 1,5 litra sosu BBQ, który przechowywany w lodówce zachwyci jeszcze nie raz. 


Wykonanie

  1. Skrzydełka umyj i odetnij najmniejszą część.
  2. Posmaruj je olejem wymieszanym z solą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C  na 30 minut.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i wstaw do lodówki.
  4. Lekko przestudzone skrzydełka posmaruj sosem i włóż do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego.
  5. Zalej sosem i dobrze go rozprowadź.
  6. Idealnie byłoby wstawić skrzydełka w takiej formie na noc do lodówki, ale jeśli nie masz czasu to wstaw je do piekarnika na kolejne 30 minut (tym razem o temp. 200°C), a smak skrzydełek w sosie BBQ i tak Cię zachwyci 🙂

Składniki

  • skrzydełka – 1 – 1,5 kg
  • ½ szklanki sosu Worcester LEA & PERRINS (kierunek hipermarket lub Kuchnie Świata)
  • 1 szklanka sosu hoisin (à Kuchnie Świata)
  • 1 słoiczek musztardy Dijon
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 1 szklanka miodu
  •  ½ szklanki ciemnego sosu sojowego
  • ½ szklanki oleju
  • 1 duża drobno pokrojona cebula
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka chili
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku (ewentualnie słodkiej papryki)
  • 1 łyżka kuminu

Dodaj komentarz