Kopiec kreta

Kopiec kreta

Dziś kopiec kreta. Boskie połączenie smaków. Ciasto rozpływające się w ustach i magicznie znikające z talerzyków.

Potrzebujesz:
do zrobienia ciasta
 
©175 g mąki
©200g masła
© ½ szklanki cukru
© opakowania cukru waniliowego
©2 jajek
©1/3 szklanki mleka
© ½ tabliczki gorzkiej czekolady
©25g gorzkiego kakao
©100ml maślanki
©½ łyżeczki proszku do pieczenia
©½  łyżeczki sody
©dużej szczypty soli
do zrobienia kremu
 
©500ml śmietanki kremówki 30%
©250g serka mascarpone
©7 bananów
©2 łyżki cukru waniliowego
©ok. 30g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach
©sok z 1/2 cytryny
Zrób mnie:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem (niestety trwa to z 10 min.). Dodaj jajka i ucieraj dalej. Zmniejsz obroty i powoli dolej maślankę, a następnie powoli dosypuj suche składniki.
Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy lub tortownicy. Wstaw do rozgrzanego do 170°C piekarnika na 45-50 min.
Ubij śmietankę kremówkę, dodaj cukier, mascarpone i miksuj do uzyskania sztywnej masy.
Wstaw krem do lodówki.
Gdy ciasto wystygnie, zetnij wierzch ciasta i łyżką delikatnie wydrąż trochę ciasta, które się jeszcze przyda.
Na cieście rozłóż pokrojone na pół banany i polej je delikatnie sokiem z cytryny.
Wyłóż masę, posyp startą czekoladą i rozkruszonym ciastem.
Podawaj schłodzone.

Dodaj komentarz