Wątróbka drobiowa z musem jagodowym na kuskusie

Szukam połączeń, kontaminacji, splotów smaków i zestawień pozornie niezestawialnych.

 

Potrzebujesz:
© 400 g wątróbki drobiowej
© 1 czerwonej cebuli
© 250 g kuskusu
© 100 g jagód
© 3 łyżek serka mascarpone
© odrobiny mąki
© szczypty soli i kolorowego pieprzu
Zrób mnie:

 

wsyp kuskus do miseczki i zalej wrzątkiem (poziom wody tuż nad powierzchnią kaszy), przykryj i odstaw na 5 minut. Umyj jagody i wsyp je do blendera dodając szczyptę kolorowego pieprzu. Miksuj przez chwilę na gładki mus. Umyj też wątróbkę i oczyść ją z błonek. Wyłóż wątróbkę na  ręcznik kuchenny i dokładnie osusz. Poprzekrawaj ją ma małe paski, obtocz w lekko posolonej i popieprzonej mące. Wrzuć dosłownie na chwilę na patelnię z oliwą (3 minuty na każdą ze stron wystarczą). Zeszklij na patelni cebulę. Wymieszaj widelcem kuskus i dodaj mascarpone. W celu otrzymania ładnej kulki na talerzu, przełóż kaszę do małej miseczki i odwróć nad talerzem. Ułóż wątróbkę i cebulę, polej musem i udekoruj jagodami. Zestaw zaskakująco – kontrowersyjny, jednak w smaku nie doświadczysz dysharmonii J
 

 

Wątróbka drobiowa z jagodami
 

Dodaj komentarz