Wątróbka drobiowa z musem jagodowym na kuskusie

Wątróbka drobiowa z musem jagodowym na kuskusie

Szukam połączeń, kontaminacji, splotów smaków i zestawień pozornie niezestawialnych.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Wsyp kuskus do miseczki i zalej wrzątkiem (poziom wody tuż nad powierzchnią kaszy), przykryj i odstaw na 5 minut.
  2. Umyj jagody i wsyp je do blendera dodając szczyptę kolorowego pieprzu.
  3. Miksuj przez chwilę na gładki mus. Umyj też wątróbkę i oczyść ją z błonek.
  4. Wyłóż wątróbkę na  ręcznik kuchenny i dokładnie osusz.
  5. Poprzekrawaj ją ma małe paski, obtocz w lekko posolonej i popieprzonej mące.
  6. Wrzuć dosłownie na chwilę na patelnię z oliwą (3 minuty na każdą ze stron wystarczą).
  7. Zeszklij na patelni cebulę.
  8. Wymieszaj widelcem kuskus i dodaj mascarpone.
  9. W celu otrzymania ładnej kulki na talerzu, przełóż kaszę do małej miseczki i odwróć nad talerzem.
  10. Ułóż wątróbkę i cebulę, polej musem i udekoruj jagodami. Zestaw zaskakująco – kontrowersyjny, jednak w smaku nie doświadczysz dysharmonii:)

Składniki

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 1 czerwona cebula
  • 250 g kuskusu
  • 100 g jagód
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • odrobina mąki
  • szczypta soli i kolorowego pieprzu

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz