Kacze piersi w musie z aroganckich czerwonych porzeczek ze stonowanymi, karmelizowanymi buraczkami

Jeśli znudziły Ci się piersi z kurczaka, może warto poznać kacze piersi z dodatkiem musu z aroganckich porzeczek? Chwile z aromatycznymi i kruchymi piersiami urozmaicą stonowane, karmelizowane buraczki, a całość uzupełni niekwestionowany szlagier w spotkaniach z kaczką – kopytka.

Kacze piersi
 
 
 
Potrzebujesz:
 
do części głównej:
©dwóch piersi z kaczki
©świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
©majeranku
©sosu sojowego kikkoman
©4 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy
do musu z czerwonych porzeczek
©2 garści czerwonych porzeczek
©szczypty soli
©szczypty cukru
©szczypty białego pieprzu
©odrobiny soku z cytryny
do karmelizowanych buraków
©4 buraków
©1 łyżki masła
©1 łyżki cukru trzcinowego
©2 łyżek śmietanki 30%
©szczypty soli
fakultatywnie  – kopytka lub kluski śląskie

 
Zrób mnie:
zacznij zabawę od piersi – natrzyj je mieszanką soli i przypraw. Następnie nacinakiem do mięsa lub bardzo ostrym nożem natnij pierś kaczki z obu stron, tak by powstała trapezowa siatka. Dzięki takiemu nacięciu przyprawy spenetrują dokładnie i głęboko mięso, dając mu przy tym aromat. Piersi rozłóż na folii aluminiowej i polej sosem sojowym i sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Zawiń całość i schowaj do lodówki na kilka godzin (najlepiej przyprawić ją rano, gdy chcesz ją przyrządzić na późny obiad). Wlej na patelnię olej i na małym podsmaż na nim piersi, zaczynając od strony ze skórą. Gdy skóra stanie się odrobinę przyrumieniona, przewróć piersi i podsmaż kilka minut z drugiej strony. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego (idealna byłaby żeliwna brytfanna) stroną ze skórą do dołu. Wlej pół szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego, przykryj naczynie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 40 min (po 20 minutach zajrzyj do środka w celu polania bulionem mięsa). Po tym czasie przewróć piersi, polej sosem, który się wytworzył podczas pieczenia i piecz przez kolejne 40 minut.
Podczas pieczenia kaczki zajmij się musem z czerwonych porzeczek. Umyj owoce i oczyść je ze wszystkich łodyg. Wrzuć do blendera, dodaj szczyptę soli, cukru i białego pieprzu i kilka kropel soku z cytryny. Całość zmiksuj na gładką masę i gotowe. Możesz też zrobić ciepły sos z wyraźnymi kawałkami porzeczki – wystarczy, że składniki wrzucisz na naoliwioną patelnię, delikatnie rozgnieciesz porzeczki widelcem i mieszając drewnianą łyżką, pozwolisz im przez chwilę na wrzenie J
 
Buraki obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego lub olej sojowy i wrzuć buraczki. Mieszaj i smaż przez chwilę. Gdy zacznie zmieniać się konsystencja dodaj 1 łyżkę brązowego cukru i dwie szczypty soli. Podsmaż przez chwilę, a gdy buraczki zaczną się karmelizować wlej 2 łyżki śmietanki i pozwól im na wzajemną integrację. Jako dodatek możesz również przygotować kopytka lub kluski śląskie. Wyłóż upieczone mięso na talerz, polej musem lub podaj go w oddzielnych miseczkach, dołóż karmelizowane buraczki, ewentualnie kopytka i rozkoszuj się aromatycznymi kaczymi piersiami.

Dodaj komentarz