Zawijane ciasto drożdżowe z owocami

Po kilku udanych przygodach z drożdżówkami czas na przygotowane dość nieklasycznie klasyczne ciasto drożdżowe z owocami. Dzięki zawijaniu ciasto jest nadziane owocami, ich smakiem, aromatem i jest dzięki nim lekko wilgotne.

zawijane ciasto drożdżowe z owocami
Potrzebujesz:
©4 szklanek mąki pszennej tortowej
©1 szklanki mleka
©1 szklanki cukru
©200g masła
© 4 jajek
©50 g świeżych drożdży
©ok. 500 g sezonowych owoców np. śliwek i jabłek (ewentualnie duży słoik powideł śliwkowych)
na kruszonkę:
©75 g cukru
©75 g masła
©150 g mąki pszennej
Zrób mnie:
zrób zaczyn z drożdży ciepłego mleka, cukru i kilku łyżek mąki. Odstaw go w ciepłe miejsce na jakieś 10 min. Rozpuść masło. Do dużej miski wsyp mąkę, wlej stopione masło
i roztrzepane jajka. Dodaj zaczyn. Jeśli podczas wyrabiania ciasto będzie zbyt rzadkie, możesz dodać trochę mąki. Wyrabiaj ciasto, aż do momentu, gdy zacznie odstawać od dłoni, czyli po jakiś 10 minutach. Z ciasta uformuj kulę, którą włóż do dużej, posypanej mąką miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, żeby ciasto mogło podwoić swoją objętość.
Umyj i pokrój owoce – śliwki, jeśli są małe i miękkie wystarczy przekroić na połówki, jeśli zaś są dość duże i twarde, pokrój je na ćwiartki, bądź nawet plasterki. Jabłka pokrój na małe plasterki. Wymieszaj owoce razem z łyżeczką cukru.
Składniki na kruszonkę wymieszaj i rozkrusz opuszkami palców.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Na dużym stole rozłóż papier do pieczenia i rozwałkuj na nim ciasto na prostokąt
o powierzchni trzy razy większej niż Twoja foremka do pieczenia, wysokość musi zostać ta sama, a szerokość musi być potrójna. Razem z papierem przełóż ciasto do formy, wkładając najpierw środek ciasta. Wyłóż 1/3 owoców i przykryj je jednym z boków ciasta. Wyłóż kolejną część owoców i znów przykryj je ciastem z drugiej strony. Na wierzch wyłóż pozostałe owoce i posyp kruszonką.
Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika na ok. 40-50 minut. Po 30 minutach możesz zmniejszyć temperaturę do 150°C. Ciasto będzie gotowe, gdy jego brzegi zarumienią się na złoty kolor. Ciasto pokrój, gdy już wystygnie.

4 komentarze

  1. uwielbiam ciasta ze śliwkami 🙂
    pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

  2. uwielbiam drożdżowe ciasta:d pycha:D:D

  3. Wygląda wyśmienicie, na pewno wypróbuję przepis mmm:)

  4. ooo ciekawy przepis;) uwielbiam takie ciasta,chętnie wypróbuję;)

Dodaj komentarz