Przepis na domową wersję popularnego ciasta z pudełka ;p
Uwielbiam ciasta z owocami i choć banany w tak dużej ilości nie sprawią, że ciasto będzie lżejsze (wręcz przeciwnie! :p), to bez większych wyrzutów sumienia pozwalam sobie na dokładkę tego ciasta. A poza tym to absolutna klasyka, jeśli chodzi o połączenie smaków – czekolada + banany + bita śmietana. Uwierzcie mi, że takie połączenie zdobywa serce każdego 🙂
Wykonanie
-
Ubij białka ze szczyptą soli, dodaj cukier, miksuj dodając żółtka, mąkę, orzechy i kakao.
-
Wlej na dużą blachę i piecz w 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Pozwól ciastu wystygnąć, zeskrob nożem skórkę z ciasta, ale uwaga – będziesz musiał ją wykorzystać do posypania ciasta 🙂
- Banany pokrój w plasterki o grubości ok. ½ cm i rozłóż równomiernie na biszkopcie.
- Wlej do garnka 150 ml śmietany i dodaj 2,5 tabliczki mlecznej czekolady, rozpuść wszystko dokładnie i podgrzewaj, aż pojawią się pęcherzyki.
- Polej banany gorącą czekoladą. Pozwól ciastu zupełnie wystygnąć.
- Pozostałą śmietanę, czyli ok. 450 ml ubij z 1 łyżką cukru pudru i cukrem waniliowym.
- Wylej śmietanę na całe ciasto i posyp „okruchami”. Możesz je zastąpić startą czekoladą mleczną (zostało Ci pół tabliczki :P).
Składniki
- 5 bananów
biszkopt
- 7 jaj
- 9 łyżek cukru
- 20 dag zmielonych orzechów laskowych (można z nich zrezygnować zwiększając ilość mąki do 1 pełnej szklanki)
- 1 ½ łyżki mąki
- 1/3 szklanki kakao
krem
- 600 ml śmietany 30%
- 3 czekolady mleczne
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
wspaniałe! czy mogę prosić o wymiary blaszki?
PYSZNE CIACHO;) UWIELBIAM! ZAPRASZAM NA CZEKOLADOWE CIASTO Z MASĄ WIŚNIOWĄ :POZDRAWIAM;
http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2015/01/jak-wykorzystac-wisnie-w-syropie-ciasto.html
Ciasto robiłam w blaszce 24×30 (wymiary dna), myślę, że w trochę większej też będzie ok – ciasto będzie trochę niższe, ale nie straci swoich proporcji.
Wyszło Ci zachwycająco 🙂