Wykonanie
-
Rozpuść drożdże w letniej wodzie, potem dodaj szklankę mąki, sól cukier i oliwę i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
-
Podziel ciasto na 2 części i odstaw ponownie w ciepłe miejsce na 20 minut.
-
W tym czasie przejdź do punktu 2. i przygotuj sos.
-
Gdy ciasto podrośnie będziesz miała/miał materiał na 2 pizze o średnicy 25 cm : )
-
Weź w dłonie jedną część ciasta i formuj w powietrzu rękami okrągły placek, możesz też klasycznie rozwałkować ciasto na blacie posypanym mąką.
-
Rozsmaruj oliwę na blasze i wstaw blachę do piekarnika.
-
Rozgrzej piekarnik ustawiając najwyższą temperaturę (opcja pieczenia z góry i dołu).
-
Połóż placek na blachę i piecz przez 5 minut – do momentu lekkiego zbrązowienia ciasta
Składniki ciasto
- 2,5-3 szklanek mąki pełnoziarnistej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka letniej wody (lub ciut więcej w zależności od ciasta)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżka oliwy do posmarowania blachy
- 1 czubata łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku (startego na tarce lub bardzo drobno posiekanego)
Wykonanie
-
Sos:po prostu wymieszaj wszystkie składniki.
-
Posmaruj placki sosem i ułóż mozarellę, serrano, chorizo, oliwki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
-
Wstaw pizzę do piekarnika na około 10-15 minut.
-
Będzie gotowa gdy brzegi ładnie się zarumienią a skórka pomidorów się zmarszczy 🙂
-
Pizzę przed podaniem posyp rukolą.
Składniki sos i dodatki
do sosu:
- szklanka przecieru (nie koncentratu) pomidorowego
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (oregano lub/i bazylii)
jako dodatki:
- 8 plasterków szynki serrano
- 12 plasterków kiełbasy chorizo
- dwie garście rukoli
- 200 g czarnych oliwek bez pestek
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 55 g mozzerelli w cienkich plasterkach
Ta pizza ma wszystko co kocham 🙂 Chorizo, oliwki i rukola… Boska!