Tarta, która zachwyci i nasyci. Zachwyci kruchością, wyglądem, połączeniem smaków i nasyci na długie godziny. Wyjęta z piekarnika zauroczy każdego – to mogę Wam obiecać ;p W wersji dla czasooszczędnych można zamienić ciasto kruche na francuskie i danie też będzie obłędnie smakowało : )
Wykonanie
-
Zacznij od ciasta na tartę: wysyp do miski mąkę, dodaj pokrojone na małe kawałki masło (możesz je posiekać nożem w mące), sól i jajko.
-
Rozcieraj palcami ciasto – powinno powstać coś w rodzaju kruszonki.
-
Gdy to zobaczysz i poczujesz wlej łyżkę wody i szybko zagnieć ciasto.
-
Podziel je na 2 kule i każdą zawiń w folię i włóż do lodówki.
-
Jedna z nich może trafić do zamrażalnika, jeśli w najbliższych dniach nie planujesz pieczenia kolejnej tarty.
-
Obierz cebulę, przekrój ją na pół i pokrój w piórka.
-
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć cebulę.
-
Mieszaj co chwilę, aż do momentu, gdy stanie się szklista.
-
Zdejmij ją z patelni i wrzuć na chwilę umyte liście szpinaku – posól, popieprz, zamieszaj i zdejmij z patelni.
-
Oczyść piersi z kurczaka z błonek i innych niechcianych elementów.
-
Pokrój je na paski o długości 2-3 cm. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż przez kilka minut.
-
Po jakiś 4 minutach dodaj przyprawę z kurczaka, wymieszaj wszystko dokładnie i smaż przez jakąś minutkę.
-
Po godzinie wyjmij z lodówki połówkę ciasta i rozwałkuj ją na papierze do pieczenia posypanym mąką.
-
Powinno powstać koło ciut większe niż średnica Twojej formy do pieczenia (najlepiej 24 cm średnicy).
-
Przerzuć ciasto do formy i zdejmij z góry papier.
-
Podociskaj ciasto i zaklej ciastem wolne brzegi formy.
-
Ponakłuwaj widelcem spód ciasta i wstaw do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika.
-
Ciasto piecz przez około 25 minut, czyli do momenty, gdy się ładnie zarumieni.
-
Pozwól mu wystygnąć.
-
Na patelnię, w której smażyły się składniki nadzienia, wlej śmietanę kremówkę i wsyp przyprawy, podgrzewaj, dodaj ocet i dopraw do smaku.
-
Na tartę wyłóż kurczaka, cebulę, szpinak i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe.
-
Wlej sos i posyp całość pokrojoną w kostkę Mozzarellą.
-
Wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na pół godziny. Podawaj lekko przestudzoną ; )
Składniki
do zrobienia ciasta (2 porcje):
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
do zrobienia nadzienia:
- pierś z kurczaka
- 150 g szpinaku (najlepiej liście)
- 1 czerwona mała cebula
- 2 garście pomidorków koktajlowych
- 300 ml śmietany 30 %
- 1 kulka sera Mozzarella
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól i biały pieprz do smaku
- przyprawa do kurczaka (mieszanka papryki czerwonej, pieprzu, mielonej kurkumy, imbiru , granulowanego czosnku i soli)
- płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- odrobina oleju do smażenia cebuli i kurczaka