Pieszczotliwie nazwany Aśdamerem ;p
Zabaw się smakiem i konsystencją – odważ się i przygotuj wegański ser z ziemniaków i marchewki, a potem zamknij oczy i odszukaj aromat sera z mlekiem – Gouda? Chedar? Masdamer? Inaczej smakuje jako serek topiony, a inaczej zmrożony i starty na tarce wprost na danie czy kanapkę.
W sumie to sceptycznie podeszłam do przepisu podesłanego mi przez przyjaciela i nie wierzyłam, że ziemniaki + marchewka + nieznane mi płatki drożdżowe magicznie się połączą i powstanie SER lub SEREK, który smakuje! I to jeszcze jak! No i ta konsystencja… rozpływający się w ustach… delikatny (nie piszę dalej, bo mi się określenia z reklam nasuwają ;p ). W skrócie – 10/10! A z tyłu głowy dodatkowo ta cudowna świadomość, że na kanapce mam serek własnej roboty i do tego z warzyw : )
Fajne jest to, że można go mrozić, bo w pojemniczku w lodówce długo nie wytrzyma ; ) A później można zetrzeć wprost na wegańską lub light pizzę ;p
Przepis pochodzi z bloga www.wegannerd.blogspot.com
Wykonanie
- Obierz ziemniaki i marchewkę a potem pokrój na mniejsze kawałki.
- Ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź.
- Wrzuć warzywa do miski blendera, wsyp płatki drożdżowe, dodaj posiekany czosnek i przyprawy, wlej olej i zblenduj.
- Teraz musisz kontrolować konsystencję – gdy serek jest zbyt gęsty wlej odrobinę wody lub bulionu i miksuj dalej.
- Serek będzie gotowy, gdy nie będą znikną wszystkie grudki ;p
- Spróbuj go i ewentualnie jeszcze dodaj trochę soli lub ostrej papryki.
- Przelej go do pojemniczka i wstaw do lodówki.
- Możesz też przelać do wyłożonego folią pojemnika i wstawić do zamrażarki – po ok. 30 minutach będzie na tyle twardy, że można będzie go trzeć na tarce albo kroić w plasterki : )
Składniki
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 ugotowana marchewka
- 1/2 szklanki płatków drożdżowych
- kilka łyżek wody lub bulionu warzywnego
- 1/4 szklanki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki asafetydy (można pominąć)
- 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki (warto dodać!)
- 1/2 łyżeczki zwykłej słodkiej papryki w proszku
- sól do smaku