Obłędnie czekoladowy pudding z chia i z dżemem ananasowym

Obłędnie czekoladowy pudding z chia i z dżemem ananasowym

Niesamowicie czekoladowy deser dzięki sporej ilości kakao, świetnie zaspokoi potrzebę na coś słodkiego i obłędnie czekoladowego. Warto dodać dżem ananasowy i w puddingu ukryć kawałki ananasa, z którymi idealnie łączą się też wiórki kokosowe. Jeśli użyjesz mleka kokosowego zamiast krowiego deser nabierze charakteru czekoladowej pinacolady.

 

Wykonanie

  1. Wlej do miseczki mleko, wsyp 50 g nasion chia i dokładnie wymieszaj.
  2. Odstaw na 20 minut.
  3. Dodaj 2 łyżki miodu i 3 łyżki kakao, wymieszaj dokładnie, przykryj folią i wstaw do lodówki na min. 4 godziny.
  4. Zmiksuj ananasa.
  5. W wysokiej szklance lub innym naczyniu na dno daj 2-3 łyżki puddingu, następnie trochę ananasa i dżem.
  6. Możesz zrobić kilka warstw, możesz też wymieszać wszystko.
  7. Całość udekoruj startą przy pomocy obieraczki do warzyw czekoladą i wiórkami kokosowymi czy też kawałkami ananasa w zależności od inwencji twórczej ;p

Składniki

  • 1 puszka mleka kokosowego lub szklanka mleka krowiego
  • 3 łyżki kakao
  • 50 g nasion chia
  • 150 g ananasa
  • 3 łyżeczki dżemu (najlepiej ananasowego)
  • 2 łyżki miodu
  • czekolada gorzka do dekoracji
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Dodaj komentarz