-
Oczyść pierś kurczaka z błonek, posyp ją szczyptą soli, czarnego pieprzu i kilkoma szczyptami mielonej, czerwonej papryki.
-
Wrzuć na patelnię grillową (lub zwykłą) i smaż przez około 5 minut z każdej strony.
-
Umyj cykorię i ułóż liście na talerzach.
-
Pokrój pierś kurczaka w plastry i rozłóż je na cykorii.
-
Truskawki umyj, pokrój na pół i wrzuć na talerze.
-
Pokrój gorgonzolę i dodaj ją na talerze.
-
Przygotuj sos: rozpuść czekoladę z kilkoma łyżkami wody. Dodaj szczyptę soli, czarnego pieprzu i łyżeczkę soku z cytryny.
-
Z krzaczka mięty odłóż kilkanaście listków do dekoracji, a resztę dokładnie zblenduj.
-
Wymieszaj z czekoladą. Jeśli sos jest ciut za gęsty – dodaj odrobinę wody, jeśli jest za rzadki – dodaj trochę ciemnego kakao.
-
Na rozgrzanej, suchej patelni upraż słonecznik na lekko brązowy kolor.
-
Polej sałatkę sosem, udekoruj listkami mięty i posyp uprażonymi ziarnami słonecznika. A porem wcinaj i delektuj się rozkoszą smaków w ustach.