Kolejna uczta dla zmysłów z wykorzystaniem sprawdzonego i podstawowego w mojej kuchni przepisu na risotto, ale z lekkim szaleństwem, jeśli chodzi o dodatki. Risotto uzupełniłam o wiórki kokosowe i skórkę oraz sok z limonki i przyznam, że pierwsza porcja risotto w ustach po prostu oczarowała kubki smakowe! Żeby nie wprowadzać produktów mlecznych tym razem użyłam oleju kokosowego zamiast masła i mleka kokosowego zamiast kremowej śmietanki. Miało być lekko słodko i delikatnie orientalnie, więc wprowadziłam marynowanego w sosie sojowym i czosnku łososia oraz sałatkę z pomidorków koktajlowych z kolendrą w sosie z zielonego tabasco i sosu sojowego. Całość dopełniała „lemoniada” na bazie soku ananasowego, pomarańczowego, mięty i odrobiny mleka kokosowego – w smaku coś pomiędzy bezalkoholową piña colada a lemoniadą z pomarańczami i miętą. Oczywiście, w wersji dla czasooszczędnych, polecam również wodę z cytryną albo dwa kieliszki białego, wytrawnego wina 🙂
Wykonanie RISOTTO
-
Zagotuj bulion, zmniejsz ogień i utrzymuj wysoką temperaturę, bo bulion musi być cały czas w stanie gotowości : )
-
Sparz wrzątkiem limonkę, osusz ją i zetrzyj z niej skórkę przy pomocy tarki z bardzo małymi oczkami.
-
Wyciśnij z sok z limonki.
-
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju kokosowego i podsmaż przez chwilę pokrojoną w kostkę cebulkę tak, by stała się miękka i zarumieniona, dodaj posiekany ząbek czosnku.
-
Wsyp na patelnię ryż, wymieszaj i smaż przez chwilę (dosłownie minutę) ciągle mieszając, tak by ryż cały pokrył się tłuszczem.
-
Wlej mleko kokosowe, sok z limonki i skórkę, wymieszaj.
-
A teraz zacznij zabawę z bulionem przy pomocy chochli – wlej jedną chochlę gorącego bulionu i gotuj na małym ogniu do chwili, gdy ryż wchłonie bulion. Staraj się nie mieszać ryżu.
-
Powtarzaj czynność i powtarzaj i zajmie Ci to ok. 15-18 minut, a skończyć gotowanie możesz, gdy ryż będzie miękki z zewnątrz i al dente w środku.
-
Rissoto zdejmij z ognia, wymieszaj drewnianą łyżką, spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
-
Przykryj pokrywką i pozwól mu jeszcze dojść do siebie.
Składniki RISOTTO
- 150 g ryżu do risotto
- sok wyciśnięty z 1limonki
- skórka starta z 1 limonki
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 cebula
- 1 czubata łyżka wiórków kokosowych
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml mleczka kokosowego
- 1,5 litra bulionu warzywnego
Wykonanie ŁOSOŚ
- Oczyść łososia ze skóry i zanurz go w 3 łyżkach sosu sojowego najlepiej na 2-3 godziny (ale niekoniecznie).
- Zawiń go w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Składniki
- ok. 250-300 g łososia surowiego (na dwie porcje)
- 3 łyżki sosu sojowego jako przyprawy do łososia
Wykonanie SAŁATKA
- Pomidorki umyj i pokrój na połówki, polej sosem sojowym, zielonym tabasco, dodaj posiekaną kolendrę i wszystko wymieszaj.
- Wyjmij z miseczki z sosem dopiero przed podanie.
Składniki
- 100 g pomidorków koktajlowych
- pół garści świeżej kolendry
- 2 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki zielonego tabasco (łagodniejsze niż czerwone)
Wykonanie NAPÓJ
- Zmiksuj 2 szklanki wody z miętą i ewentualnie ananasem, przelej przez sitko.
- Dodaj sok z dwóch pomarańczy, szklankę soku ananasowego i odrobinę mleczka kokosowego.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Wg mnie jest wystarczająco słodkie, ale słodyczoholicy mogą sobie dosłodzić odrobinę do smaku 😉
Składniki
- 2 szklanki wody mineralnej
- sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
- szklanka sosu z ananasa
- opcjonalnie 100 g ananasa (może być z puszki)
- 50 ml mleczka kokosowego
- pół pęczka mięty
- ewentualnie odrobina cukru, ale po spróbowaniu : )