Urocze, kolorowe i lekkie, w sam raz na jeden gryz i do tego w smaku tak łudząco podobne do ciężkich burgerów :), których przecież na imprezie nie zaserwujemy 🙂 Spokojnie za to możemy zaskoczyć gości i przygotować fit mini burgerki – takie niecodzienne i niebanalne koreczki. Do tego nie muszę chyba zapewniać, że kompozycja smaków jest idealna niemalże – wołowina, żółty ser, sałata, pomidorki koktajlowe i odrobina ketchupu. Wiecie jaka jest wada tej przekąski? Znika jako pierwsza na imprezie ;p
Wykonanie
Roztrzep jedno jajko – dodaj do niego 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu i dokładnie wymieszaj.
Posiekaj bardzo drobno małą cebulkę i ząbki czosnku.
Podsmaż w niewielkiej ilości oleju cebulę i czosnek na złoty kolor.
Mięso wołowe zmiel. Dodaj do niego jajko oraz przesmażoną i przestudzona cebulę z czosnkiem.
Wszystko dokładnie wymieszaj używając obu dłoni 🙂
Przygotuj sobie zimną wodę w niewielkiej miseczce do maczania dłoni.
Rozgrzej w niewielkim rondelku olej – powinien zajmować około 2-3 cm naczynia.
Zamocz dłonie w zimnej wodzie i zrób wołową kuleczkę o rozmiarze orzecha włoskiego.Czynność powtarzaj, aż Ci się skończy mięso.
Wrzuć do rozgrzanego oleju kilka kulek. Smaż około 4-5 minut, aż mięso nabierze ładnego, ciemnego koloru.
Na jeszcze gorące/ciepłe usmażone kulki nakładaj kwadraciki z serka topionego. Możesz zrobić to też gdy już wystygną – wystarczy wtedy wstawić kulki z serem na 30 sekund do mikrofalówki, żeby ser się stopił.
Nadziewaj na wykałaczki kulkę mięsa z serem. Następnie dodaj odrobinę ketchupu.
Wbij kawałek sałaty i całość dociśnij połówką pomidorka koktajlowego.
Składniki
400 g mięsa wołowego (może być zmielone, tylko uważaj czy kupujesz już posolone czy nie)
Wyglądają bardzo apetycznie! Muszę wykorzystać przy najbliższej okazji 🙂
Świetny pomysł z tymi mini burgerami. Nigdy wczesniej o tym nie słyszałam. Na pewno wypróbuję! 🙂
Wyglądają przepysznie! 🙂 Obserwuję! 🙂
Ależ to przepysznie wygląda. Nie dość, że względnie proste, smaczne to jeszcze szybkie w przygotowaniu 🙂
W niedziele sobie zrobię takie przekąski 🙂
Bardzo fajny pomysł na przepis 🙂