Pomysł na imprezową przekąskę – lekkie mini burgery z wołowiny i pomidorków koktajlowych

Pomysł na imprezową przekąskę – lekkie mini burgery z wołowiny i pomidorków koktajlowych

Urocze, kolorowe i lekkie, w sam raz na jeden gryz i do tego w smaku tak łudząco podobne do ciężkich burgerów :), których przecież na imprezie nie zaserwujemy 🙂 Spokojnie za to możemy zaskoczyć gości i przygotować fit mini burgerki – takie niecodzienne i niebanalne koreczki. Do tego nie muszę chyba zapewniać, że kompozycja smaków jest idealna niemalże – wołowina, żółty ser, sałata, pomidorki koktajlowe i odrobina ketchupu. Wiecie jaka jest wada tej przekąski? Znika jako pierwsza na imprezie ;p

Wykonanie

  1. Roztrzep jedno jajko – dodaj do niego 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu i dokładnie wymieszaj.
  2. Posiekaj bardzo drobno małą cebulkę i ząbki czosnku.
  3. Podsmaż w niewielkiej ilości oleju cebulę i czosnek na złoty kolor.
  4. Mięso wołowe zmiel. Dodaj do niego jajko oraz przesmażoną i przestudzona cebulę z czosnkiem.
  5. Wszystko dokładnie wymieszaj używając obu dłoni 🙂
  6. Przygotuj sobie zimną wodę w niewielkiej miseczce do maczania dłoni.
  7. Rozgrzej w niewielkim rondelku olej – powinien zajmować około 2-3 cm naczynia.
  8. Zamocz dłonie w zimnej wodzie i zrób wołową kuleczkę o rozmiarze orzecha włoskiego.Czynność powtarzaj, aż Ci się skończy mięso.
  9. Wrzuć do rozgrzanego oleju kilka kulek. Smaż około 4-5 minut, aż mięso nabierze ładnego, ciemnego koloru.
  10. Na jeszcze gorące/ciepłe usmażone kulki nakładaj kwadraciki z serka topionego. Możesz zrobić to też gdy już wystygną – wystarczy wtedy wstawić kulki z serem na 30 sekund do mikrofalówki, żeby ser się stopił.
  11. Nadziewaj na wykałaczki kulkę mięsa z serem. Następnie dodaj odrobinę ketchupu.
  12. Wbij kawałek sałaty i całość dociśnij połówką pomidorka koktajlowego.

Składniki

  • 400 g mięsa wołowego (może być zmielone, tylko uważaj czy kupujesz już posolone czy nie)
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pomidorków koktalowych
  • 8 liści sałaty masłowej lub zwykłej
  • kilka plasterków sera topionego w plasterkach ;p
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 50 g ketchupu
  • około 200 ml oleju
  • wykałaczki

pomysl-przekaska-przystawka-mini-burgery-wolowina-pomidorki-koktajlowe-ser2

5 komentarzy

  1. Wyglądają bardzo apetycznie! Muszę wykorzystać przy najbliższej okazji 🙂

  2. Świetny pomysł z tymi mini burgerami. Nigdy wczesniej o tym nie słyszałam. Na pewno wypróbuję! 🙂

  3. Wyglądają przepysznie! 🙂 Obserwuję! 🙂

  4. Ależ to przepysznie wygląda. Nie dość, że względnie proste, smaczne to jeszcze szybkie w przygotowaniu 🙂

  5. W niedziele sobie zrobię takie przekąski 🙂
    Bardzo fajny pomysł na przepis 🙂