Danie dla fanów kokosa w każdej postaci 🙂 Pierś z kurczaka w panierce z wiórków kokosowych, smażona na oleju kokosowym, z ryżem jaśminowym gotowanym w mleku a do tego sos na bazie mleka kokosowego i cytryny.
Szczerze? To była moja letnia fantazja na temat „pierś z kurczaku z ryżem po treningu” ;p Oczywiście pojawiło się w tym daniu trochę tłuszczu, ale w bardzo zdrowej, kokosowej postaci. A że ja uwielbiam wszystko, co kokosowe (o Raffaello nie wspomnę ;p) to oprócz panierki z wiórków kokosowych wprowadziłam też kokosowy smak do ryżu jaśminowego i sosu.
Chyba nie muszę przekonywać, że to danie swą kremową łagodnością zdobywa nawet najbardziej wybredne kubki smakowe 🙂 Do tego chrupiąca i słodkawa marchew pieczona w soli, pietruszce i parmezanie. Wystarczy dodać do tego posiłku wytrawne wino i można rozkoszować się kokosową fuzją smaków.
Wykonanie FRYTKI Z MARCHWI
Obierz i opłucz marchew.
Pokrój marchewki wzdłuż na pół, a później w grubsze paski tak, by osiągnąć mniej więcej kształt frytek.
Wrzuć marchew do wrzącej wody na 10 minut.
Następnie wyjmij marchew, przełóż na natłuszczoną olejem (najlepiej kokosowym) blachę.
Posyp frytki solą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Potem wysuń blachę i posyp frytki startym parmezanem i posiekaną pietruszką i piecz jeszcze przez 5-10 minut, tak by nie spalić zupełnie pietruszki.
Składniki FRYTKI Z MARCHWI
600 g marchwi – im dłuższe i cieńsze tym lepiej
50 g tartego parmezanu lub grana panano
pęczek pietruszki
1/4 łyżeczki soli
odrobina oleju do natłuszczenia blachy
Wykonanie KURCZAK I RYŻ
W garnku zagotuj wodę, dodaj 1/4 łyżeczki soli i 100 ml mleka kokosowego, dodaj ryż jaśminowy i gotuj wg instrukcji na opakowaniu.
Oczyść pierś z kurczaka z błonek i pokrój w podłużne paski.
Wsyp wiórki kokosowe do blendera i trochę je rozdrobnij.
Zanurz mięso w odrobinie mleka kokosowego, a potem w wiórkach kokosowych.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego – wrzuć mięso z kurczaka i smaż z każdej strony po około 4 minuty.
Składniki KURCZAK I RYŻ
300 g mięsa z piersi kurczaka
150 g ryżu jaśminowego
100 ml mleka kokosowego
50 g rozdrobnionych wiórków kokosowych
sól
Wykonanie SOS
Sparz wrzątkiem cytrynę, zetrzyj z niej pół łyżeczki skórki i wyciśnij z niej sok.
W rondelku pogrzej mleko kokosowe, dodaj skórkę z cytryny, sok, białe wino i przyprawy.
Gotuj dosłownie przez kilka minut co jakiś czas mieszając.
Pod koniec dodaj mąkę, energicznie wymieszaj i po minucie zdejmij z ognia. Spróbuj i ewentualnie jeszcze dopraw.