Odchudzona i bezglutenowa wersja żuru wielkanocnego. Dzięki użyciu zakwasu z kaszy gryczanej żurkiem mogą się delektować osoby, które nie jedzą glutenu. Żurek jest lekko kwaskowaty, gęsty, aromatyczny dzięki dodaniu borowików i chrzanu.
*Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Namocz w wodzie suszone borowiki i odstaw na 6-8 godzin.
- Obierz cebulę, pora, marchewkę, pietruszkę i natrzyj je masłem klarowanym lub olejem.
- Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 15 minut – powinny upiec się na ciemnobrązowo.
- Pokrój warzywa na kawałki i wrzuć je do bulionu. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut.
- Zmiksuj zakwas z kaszy gryczanej z czosnkiem, chrzanem i śmietaną a następnie przetrzyj go przez sito, żeby mieć później gładką konsystencję.
- Wodę, w której moczyły się borowiki przelej do bulionu.
- Grzyby odsącz z wody i podsmaż na maśle klarowanym lub oleju i wrzuć do bulionu.
- Cienkim strumieniem wlewaj zakwas do garnka z bulionem, ciągle przy tym mieszając.
- Dodaj majeranek, pieprz i sól i gotuj przez kolejne 5 minut.
- Oczywiście żurek podawaj z jajkiem na twardo, możesz też dodać mały kleks z tartego chrzanu lub udekorować koperkiem.
Składniki na 4 porcje
- 250 ml zakwasu na żur z kaszy gryczanej (przepis tutaj)
- 1 l bulionu warzywnego
- 100 g suszonych borowików
- 1 duża cebula
- 1 por
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 średniej wielkości pietruszka
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki chrzanu
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju rzepakowego
- 2 łyżki majeranku
- 2 szczypty pierzu czarnego
- sól do smaku
- koperek do dekoracji
Pingback: Przepis na zakwas gryczany na żurek, czyli zakwas bezglutenowy w 3 minuty – Eat Me Fit Me! :)