Odchudzony żurek wielkanocny na kaszy gryczanej

Odchudzony żurek wielkanocny na kaszy gryczanej

Odchudzona i bezglutenowa wersja żuru wielkanocnego. Dzięki użyciu zakwasu z kaszy gryczanej żurkiem mogą się delektować osoby, które nie jedzą glutenu. Żurek jest lekko kwaskowaty, gęsty, aromatyczny dzięki dodaniu borowików i chrzanu.

*Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Namocz w wodzie suszone borowiki i odstaw na 6-8 godzin.
  2. Obierz cebulę, pora, marchewkę, pietruszkę i natrzyj je masłem klarowanym lub olejem.
  3. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 15 minut – powinny upiec się na ciemnobrązowo.
  4. Pokrój warzywa na kawałki i wrzuć je do bulionu. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut.
  5. Zmiksuj zakwas z kaszy gryczanej z czosnkiem, chrzanem i śmietaną a następnie przetrzyj go przez sito, żeby mieć później gładką konsystencję.
  6. Wodę, w której moczyły się borowiki przelej do bulionu.
  7. Grzyby odsącz z wody i podsmaż na maśle klarowanym lub oleju i wrzuć do bulionu.
  8. Cienkim strumieniem wlewaj zakwas do garnka z bulionem, ciągle przy tym mieszając.
  9. Dodaj majeranek, pieprz i sól i gotuj przez kolejne 5 minut.
  10. Oczywiście żurek podawaj z jajkiem na twardo, możesz też dodać mały kleks z tartego chrzanu lub udekorować koperkiem.

Składniki na 4 porcje

  • 250 ml zakwasu na żur z kaszy gryczanej (przepis tutaj)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 100 g suszonych borowików
  • 1 duża cebula
  • 1 por
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 średniej wielkości pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki chrzanu
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 szczypty pierzu czarnego
  • sól do smaku
  • koperek do dekoracji

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz