Clafoutis, czyli nieskomplikowany w przygotowaniu, francuski suflet, który przygotowywały francuskie mamy i babcie swoim pociechom. Ciasto jest tak proste jak ciasto na naleśniki, więc przygotuje je bez problemu nawet osoba bez specjalnych uzdolnień kulinarnych. Ciasto w piekarniku pięknie wyrasta, potem szybko opada i takie właśnie ma być 😉 – zbliżone w swej konsystencji do flanu – hiszpańskiego deseru.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Przygotuj żaroodporną formę do quiche o średnicy 25 cm i pojemności 1 1/4 litra. Cienko posmaruj ją tłuszczem.
- Świeże wiśnie umyj i osusz. Wiśnie mrożone odmróź na ręczniku papierowym. Rozsyp je w foremce.
- Ubij mikserem cukier, jajka i żółtko, aż składniki połączą się i powstanie jasnożółta masa. Możesz zeskrobać masę ze ścianek naczynia 🙂
- Dodaj mąkę i sól. Ostrożnie połącz całość z mlekiem, śmietaną i ekstraktem waniliowym, aż powstanie lekka, puszysta masa.
- Przelej masę do naczynia żaroodpornego.
- Napełnioną foremkę ustaw na blasze do pieczenia. Wstaw na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i piecz, aż ciasto zetnie się i nabierze złocistobrązowego koloru.
- Odstaw deser na co najmniej 5 minut. Możesz go podać, gdy jeszcze jest gorący lub w temperaturze pokojowej.
Składniki
- 450 g wiśni – mogą być mrożone
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 duże jajka
- 1 żółtko
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 175 ml mleka
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego (lub ziarenka z 1/2 laski wanilii)