Clafoutis z wiśniami, czyli prosty deser po francusku

Clafoutis z wiśniami, czyli prosty deser po francusku

Clafoutis, czyli nieskomplikowany w przygotowaniu, francuski suflet, który przygotowywały francuskie mamy i babcie swoim pociechom. Ciasto jest tak proste jak ciasto na naleśniki, więc przygotuje je bez problemu nawet osoba bez specjalnych uzdolnień kulinarnych. Ciasto w piekarniku pięknie wyrasta, potem szybko opada i takie właśnie ma być 😉 – zbliżone w swej konsystencji do flanu – hiszpańskiego deseru.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Przygotuj żaroodporną formę do quiche o średnicy 25 cm i pojemności 1 1/4 litra. Cienko posmaruj ją tłuszczem.
  2. Świeże wiśnie umyj i osusz. Wiśnie mrożone odmróź na ręczniku papierowym. Rozsyp je w foremce.
  3. Ubij mikserem cukier, jajka i żółtko, aż składniki połączą się i powstanie jasnożółta masa. Możesz zeskrobać masę ze ścianek naczynia 🙂
  4. Dodaj mąkę i sól. Ostrożnie połącz całość z mlekiem, śmietaną i ekstraktem waniliowym, aż powstanie lekka, puszysta masa.
  5. Przelej masę do naczynia żaroodpornego.
  6. Napełnioną foremkę ustaw na blasze do pieczenia. Wstaw na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i piecz, aż ciasto zetnie się i nabierze złocistobrązowego koloru.
  7. Odstaw deser na co najmniej 5 minut. Możesz go podać, gdy jeszcze jest gorący lub w temperaturze pokojowej.

Składniki

  • 450 g wiśni – mogą być mrożone
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 175 ml mleka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego (lub ziarenka z 1/2 laski wanilii)

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Tagi

Dodaj komentarz