Sałatka pełna aromatów i różnych smaków, która powstaje w dosłownie pięć minut! Wystarczy pokroić śledzia i pomidory, pokruszyć fetę a potem podać z pozostałymi składnikami! Efekt? Nie napracujesz się, przygotowując potrawę na wigilijny stół, każdy skusi się na tę kolorową sałatkę i jeszcze poprosi Cię o przepis!
W tej sałatce każdy produkt jest głównym bohaterem, a razem tworzą niezłą opowieść – słony śledź, kremowa feta, słodka żurawina, ostra musztarda, aromatyczne, suszone pomidory oraz chrupiące orzechy włoskie i orzeźwiająca rukola.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Rukolę umyj i osusz. Rozłóż na dnie talerza.
- Filety rozłóż na ręczniku papierowym, żeby zdjąć z nich nadmiar oleju. Pokrój je w dość drobną kostkę i rozsyp na rukoli.
- Pokrusz fetę i dodaj do sałatki.
- Pomidory suszone pokrój na dość małe kawałeczki, rozłóż równomiernie na talerzu.
- Rozsyp na talerzu żurawinę i lekko pokruszone orzechy włoskie.
- Całość polej sosem tuż przed podaniem.
Składniki
- 300 g filetów śledziowych w oleju
- 100-150 g sera typu feta
- pomidory suszone w oleju – około 10-15 sztuk
- opakowanie rukoli 125 g lub po prostu kilka garści
- garść suszonej żurawiny
- 2 garście orzechów włoskich
Wykonanie
- W niedużym garnuszku rozpuść delikatnie miód. Dodaj olej, musztardę i ocet balsamiczny.
- Składniki dokładnie wymieszaj a następnie polej sałatkę sosem.
Składniki
- 3 łyżki musztardy francuskiej lub ostrej
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami