Sprawdzony przepis na chleb na zakwasie

Sprawdzony przepis na chleb na zakwasie

Przepis na chleb, który od wielu lat pieczony jest w moim rodzinnym domu. Przywędrował do nas na karteluszce, która już wyblakła! razem z kilkoma łyżkami zakwasu w słoiczku. Chleb pokochali wszyscy domownicy i przez wiele lat był różnie modyfikowany – zmieniały się proporcje mąk, dodatki, posypki. Zakwas można zrobić samemu lub kupić gotowca, ale polecam, żeby zapytać, czy ktoś ze znajomych nie piecze chleba – z pewnością wam odłoży kilka łyżek zakwasu, a wy przy swoim wypieku też będziecie już mieli gotowca na kolejne pieczenie chleba.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i mieszaj łyżką drewnianą około 10 minut (ćwiczenia przedramion w gratisie ;p)
  2. Po wyrobieniu ciasta odłóż 4 łyżki do słoika i zostaw w lodówce – przydadzą ci się do kolejnego wypieku chleba. Przechowuj je nie dłużej niż 3 tygodnie.
  3. Dwie blaszki (keksówki) lub jedną dużą prostokątną posmaruj olejem i obsyp bułką tartą.
  4. Wyłóż chleb do blaszek. Wygładź wierzch ciasta ręką zmoczoną w wodzie.
  5. Możesz ciasto posypać ziarnami słonecznika lub makiem.
  6. Odstaw chleb w blaszkach na 10 godzin do wyrośnięcia.
  7. Piecz 1 godzinę w temperaturze około 200 stopni Celsjusza.

Składniki

  • 1 kg mąki chlebowej żytniej
  • 3/4 kg mąki pszennej wrocławskiej
  • około 7 szklanek wody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szkl. otrąb żytnich
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • garść ziaren słonecznika
  • garść ziaren dyni
  • garść ziaren siemienia lnianego
  • garść ziaren sezamu
  • garść ziaren żurawiny
  • zakwas

Wykonanie ZAKWAS

  1. Pierwszego dnia, najlepiej rano wsyp do miseczki mąkę i wlej wodę. Zamieszaj łyżką, żeby uzyskać jednolitą masę. Przełóż mieszankę do wyparzonego wrzątkiem i wysuszonego słoika. Przykryj ściereczką i przewiąż, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny.
  2. Drugiego dnia o poranku przygotuj kolejną mieszankę mąki i wody. Dolej ją do zakwasu i całość wymieszaj dokładnie. Zakryj lnianą ściereczką, przewiąż sznurkiem  i ponownie odstaw w ciepłe miejsce.
  3. Trzeciego dnia o poranku dodaj do zakwasu mieszankę mąki i wody. Jeśli zakwas będzie płynny, dodaj trochę mniej wody do mąki. Na koniec zakryj ściereczką, przewiąż i odstaw w ciepłe miejsce. Wieczorem możesz go jeszcze raz przemieszać.
  4. Czwartego dnia wymieszaj zakwas i zdecyduj, co teraz z nim zrobisz. Są dwie możliwości  – możesz go jeszcze dokarmiać lub możesz go uśpić.
  5. Żeby uśpić zakwas wystarczy go wstawić do lodówki na 7-10 dni. Możesz go potem wyjąć, postawić na 3-5 godzin w ciepłe miejsce i dokarmić 1/3 szklanki mąki i 1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody. Odczekać 5-6 godzin i upiec chleb.
  6. Żeby kontynuować hodowlę odłóż do słoiczka minimum 60-80 g.

Składniki ZAKWAS

  • 1 duży słoik o pojemności 1,5 l – wcześniej go dokładnie umyj i wyparz
  • lniana ściereczka
  • gumka lub sznurek

Na dzień 1.

  • mąka żytnia – 1/3 szklanki
  • przegotowana, zimna woda – 1/3 szklanki

Na dzień 2.

  • mąka żytnia – 1/3 szklanki
  • przegotowana, zimna woda – 1/3 szklanki

Na dzień 3.

  • mąka żytnia – 1/3 szklanki
  • przegotowana, zimna woda – 1/3 szklanki

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Tagi

Dodaj komentarz