Przepis na chleb, który od wielu lat pieczony jest w moim rodzinnym domu. Przywędrował do nas na karteluszce, która już wyblakła! razem z kilkoma łyżkami zakwasu w słoiczku. Chleb pokochali wszyscy domownicy i przez wiele lat był różnie modyfikowany – zmieniały się proporcje mąk, dodatki, posypki. Zakwas można zrobić samemu lub kupić gotowca, ale polecam, żeby zapytać, czy ktoś ze znajomych nie piecze chleba – z pewnością wam odłoży kilka łyżek zakwasu, a wy przy swoim wypieku też będziecie już mieli gotowca na kolejne pieczenie chleba.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Wszystkie składniki umieść w dużej misce i mieszaj łyżką drewnianą około 10 minut (ćwiczenia przedramion w gratisie ;p)
- Po wyrobieniu ciasta odłóż 4 łyżki do słoika i zostaw w lodówce – przydadzą ci się do kolejnego wypieku chleba. Przechowuj je nie dłużej niż 3 tygodnie.
- Dwie blaszki (keksówki) lub jedną dużą prostokątną posmaruj olejem i obsyp bułką tartą.
- Wyłóż chleb do blaszek. Wygładź wierzch ciasta ręką zmoczoną w wodzie.
- Możesz ciasto posypać ziarnami słonecznika lub makiem.
- Odstaw chleb w blaszkach na 10 godzin do wyrośnięcia.
- Piecz 1 godzinę w temperaturze około 200 stopni Celsjusza.
Składniki
- 1 kg mąki chlebowej żytniej
- 3/4 kg mąki pszennej wrocławskiej
- około 7 szklanek wody
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soli
- 1/2 szkl. otrąb żytnich
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- garść ziaren słonecznika
- garść ziaren dyni
- garść ziaren siemienia lnianego
- garść ziaren sezamu
- garść ziaren żurawiny
- zakwas
Wykonanie ZAKWAS
- Pierwszego dnia, najlepiej rano wsyp do miseczki mąkę i wlej wodę. Zamieszaj łyżką, żeby uzyskać jednolitą masę. Przełóż mieszankę do wyparzonego wrzątkiem i wysuszonego słoika. Przykryj ściereczką i przewiąż, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny.
- Drugiego dnia o poranku przygotuj kolejną mieszankę mąki i wody. Dolej ją do zakwasu i całość wymieszaj dokładnie. Zakryj lnianą ściereczką, przewiąż sznurkiem i ponownie odstaw w ciepłe miejsce.
- Trzeciego dnia o poranku dodaj do zakwasu mieszankę mąki i wody. Jeśli zakwas będzie płynny, dodaj trochę mniej wody do mąki. Na koniec zakryj ściereczką, przewiąż i odstaw w ciepłe miejsce. Wieczorem możesz go jeszcze raz przemieszać.
- Czwartego dnia wymieszaj zakwas i zdecyduj, co teraz z nim zrobisz. Są dwie możliwości – możesz go jeszcze dokarmiać lub możesz go uśpić.
- Żeby uśpić zakwas wystarczy go wstawić do lodówki na 7-10 dni. Możesz go potem wyjąć, postawić na 3-5 godzin w ciepłe miejsce i dokarmić 1/3 szklanki mąki i 1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody. Odczekać 5-6 godzin i upiec chleb.
- Żeby kontynuować hodowlę odłóż do słoiczka minimum 60-80 g.
Składniki ZAKWAS
- 1 duży słoik o pojemności 1,5 l – wcześniej go dokładnie umyj i wyparz
- lniana ściereczka
- gumka lub sznurek
Na dzień 1.
- mąka żytnia – 1/3 szklanki
- przegotowana, zimna woda – 1/3 szklanki
Na dzień 2.
- mąka żytnia – 1/3 szklanki
- przegotowana, zimna woda – 1/3 szklanki
Na dzień 3.
- mąka żytnia – 1/3 szklanki
- przegotowana, zimna woda – 1/3 szklanki