Walentynkowy deser pełen truskawkowej słodyczy i kokosowej rozkoszy

Walentynkowy deser pełen truskawkowej słodyczy i kokosowej rozkoszy

Tym razem na tapetę wzięłam owoce, które chyba najbardziej kojarzą mi się z miłością 🙂 Z truskawek powstała lekka, aromatyczna i chłodząca zmysły galaretka, której idealnym kompanem jest oczywiście bita śmietana 🙂

Tę jednak stworzyłam z mleczka kokosowego, a dokładniej z tłustej jego części, która się oddziela przy niskiej temperaturze i można ją łatwo ubić 🙂

Takie połączenie pokocha każdy 🙂 A Wy jak okazujecie miłość? Macie jakieś specjalne desery lub dania. które przygotowujecie tylko dla ukochanej osoby?

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie GALARETKA

  1. Z truskawek oderwij szypułki, umyj je dokładnie i osusz na papierowym ręczniku.
  2. Zmiksuj je przy pomocy blendera a potem przecedź na sitku – np takim do posypywania dań cukrem pudrem. W ten sposób w musie nie będzie pestek.
  3. Dodaj ksylitol, sok z pomarańczy i łyżkę soku z cytryny. Wszystko wymieszaj.
  4. Do małego garnuszka przełóż 1/2 szklanki musu i podgrzej go dość mocno. Rozpuść w nim bardzo dokładnie agar lub żelatynę.
  5. Dodaj ciepły mus do pozostałej części i wszystko razem wymieszaj.
  6. Przelej do szklanek i ustaw je pochylone na jedną stronę w dowolnym pojemniku.
  7. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Składniki GALARETKA

  • 200 g świeżych truskawek (ewentualnie mrożonych) + kilka truskawek do dekoracji
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 1/4 szklanki ksylitolu lub 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka agaru lub 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie KREM

  1. Mleko wstaw do lodówki na kilka godzin przed ubijaniem.
  2. Tłustą część przełóż do misy. Płynna nie będzie Ci w ogóle potrzebna.
  3. Dodaj odrobinę soku z cytryny i chwilę ubijaj całość.
  4. Zbyt długie ubijanie może powodować powstanie grudek, jak przy ubijaniu zwykłej śmietany powstają grudki masła.
  5. Krem wyłóż na schłodzona galaretkę.

Składniki KREM

  • puszka schłodzonego mleka kokosowego powyżej 80% tłuszczu i bez dodatków (np. emulgatorów)
  • łyżka soku z cytryny

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz