Tym razem na tapetę wzięłam owoce, które chyba najbardziej kojarzą mi się z miłością 🙂 Z truskawek powstała lekka, aromatyczna i chłodząca zmysły galaretka, której idealnym kompanem jest oczywiście bita śmietana 🙂
Tę jednak stworzyłam z mleczka kokosowego, a dokładniej z tłustej jego części, która się oddziela przy niskiej temperaturze i można ją łatwo ubić 🙂
Takie połączenie pokocha każdy 🙂 A Wy jak okazujecie miłość? Macie jakieś specjalne desery lub dania. które przygotowujecie tylko dla ukochanej osoby?
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie GALARETKA
Z truskawek oderwij szypułki, umyj je dokładnie i osusz na papierowym ręczniku.
Zmiksuj je przy pomocy blendera a potem przecedź na sitku – np takim do posypywania dań cukrem pudrem. W ten sposób w musie nie będzie pestek.
Dodaj ksylitol, sok z pomarańczy i łyżkę soku z cytryny. Wszystko wymieszaj.
Do małego garnuszka przełóż 1/2 szklanki musu i podgrzej go dość mocno. Rozpuść w nim bardzo dokładnie agar lub żelatynę.
Dodaj ciepły mus do pozostałej części i wszystko razem wymieszaj.
Przelej do szklanek i ustaw je pochylone na jedną stronę w dowolnym pojemniku.
Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Składniki GALARETKA
200 g świeżych truskawek (ewentualnie mrożonych) + kilka truskawek do dekoracji
1 łyżka soku z cytryny
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
1/4 szklanki ksylitolu lub 1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka agaru lub 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie KREM
Mleko wstaw do lodówki na kilka godzin przed ubijaniem.
Tłustą część przełóż do misy. Płynna nie będzie Ci w ogóle potrzebna.
Dodaj odrobinę soku z cytryny i chwilę ubijaj całość.
Zbyt długie ubijanie może powodować powstanie grudek, jak przy ubijaniu zwykłej śmietany powstają grudki masła.
Krem wyłóż na schłodzona galaretkę.
Składniki KREM
puszka schłodzonego mleka kokosowego powyżej 80% tłuszczu i bez dodatków (np. emulgatorów)
łyżka soku z cytryny
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀