Zostawiam Wam przepis na świąteczne babeczki, które zdobywają serca już samym zapachem. Są lekko wilgotne, niesamowicie puszyste, rozpływają się w ustach i zachwycają każdego 🙂 Przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane ani czasochłonne i co najważniejsze można je jeść bez większych wyrzutów sumienia, bo nie zawierają tłuszczu i białej mąki.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Ugotuj pomarańcze. Tak 🙂 Ugotuj 😛 Pomarańcze dokładnie umyj pod gorącą wodą, włóż je w całości, bez obierania do niedużego garnuszka – tak tak, całe ze skórką 😛 Wlej wodę – pomarańcze powinny być całe zakryte wodą.
- Wodę zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, garnuszek przykryj pokrywką. Gotuj całość przez 2 godziny.
- Gdy miną dwie godziny gotowania, odlej wodę i wystudź pomarańcze.
- Foremki na babeczki posmaruj niewielką ilością oleju lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Zrób masę – pomarańcze wraz ze skórką pokrój na ćwiartki – skórki sprawią, że ciasto będzie miało niesamowity aromat. Wrzuć pomarańcze do blendera i delikatnie zmiksuj.
- Dołóż do kielicha blendera pozostałe składniki i dosłownie chwilę zmiksuj – niech składniki się połączą i tyle. Dzięki temu wyczuwalne będą niewielkie kawałki pomarańczy w cieście.
- Ciasto przelej do foremek – jeśli ich nie masz możesz też zrobić muffinki w papilotkach.
- Wstaw foremnki do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na około 40 minut.
- Wyjmij foremki z piekarnika i wystudź.
- Wymieszaj łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę wody z około 2 łyżkami mielonego ksylitolu.
- Polej lukrem babeczki i udekoruj je według uznania.
Składniki
- 2 nieduże pomarańcze ok. 400 g (najlepiej pochodzące z ekologicznej uprawy) + skórka z dodatkowej pomarańczy
- 200 g zmielonych migdałów
- 50 g kakao
- 6 jajek rozmiar L
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g ksylitolu (najlepiej drobnego lub w pudrze) lub 200 g drobnego cukru do wypieków
- do dekoracji – kandyzowane pomarańcze, orzechy, lukier z soku cytryny i ksylitolu w pudrze