Coś dla fanów buraka i klusek śląskich – piękne różowe danie w niecodziennej, wyjątkowej oprawie chrupiących orzechów. Można zakochać się w kolorze i w smaku. A z tej miłości ktoś Was z pewnością poprosi o dokładkę 😉
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Wyszoruj gąbką buraki, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez godzinę.
- Obierz je, pokrój na kawałki i zmiksuj.
- Dodaj sól, parmezan, dwa rodzaje mąki, wymieszaj wszystko a następnie wyrób ręcznie na gładkie ciasto.
- Posyp stół mąką. Z ciasta formuj wałeczki i odcinaj z nich kluski o szerokości około 1 cm.
- Na każdej kluseczce zrób ślad widelcem.
- W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj 1/4 łyżeczki soli.
- Gnocchi wrzucaj do wrzącej wody, pozwól im wypłynąć na powierzchnie i gotuj jeszcze 3 minuty.
- Rozłóż je na talerze, posyp liśćmi botwinki i polej sosem.
Składniki na 2-3 porcje
- 180 g ugotowanych buraków (kup około 250-300 g jak najmniejszych okazów)
- 200 g sera ricotty
- 160 g mąki pszennej
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- odrobina ricotty lub parmezanu do posypania
- liście botwinki lub rukoli do posypania
Wykonanie
- Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
- Orzechy włoskie połam na mniejsze kawałki, jeśli używasz laskowych to pokrój je na połówki.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i łyżkę oliwy.
- Dodaj czosnek i orzechy i smaż chwilę aż się lekko zrumienią.
- Polej sosem gnocchi.
Składniki SOS
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 3 łyżki orzechów włoskich lub laskowych