Buraczane gnocchi z orzechami włoskimi

Buraczane gnocchi z orzechami włoskimi

Coś dla fanów buraka i klusek śląskich – piękne różowe danie w niecodziennej, wyjątkowej oprawie chrupiących orzechów.  Można zakochać się w kolorze i w smaku. A z tej miłości ktoś Was z pewnością poprosi o dokładkę 😉

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Wyszoruj gąbką buraki, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez godzinę.
  2. Obierz je, pokrój na kawałki i zmiksuj.
  3. Dodaj sól, parmezan, dwa rodzaje mąki, wymieszaj wszystko a następnie wyrób ręcznie na gładkie ciasto.
  4. Posyp stół mąką. Z ciasta formuj wałeczki i odcinaj z nich kluski o szerokości około 1 cm.
  5. Na każdej kluseczce zrób ślad widelcem.
  6. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj 1/4 łyżeczki soli.
  7. Gnocchi wrzucaj do wrzącej wody, pozwól im wypłynąć na powierzchnie i gotuj jeszcze 3 minuty.
  8. Rozłóż je na talerze, posyp liśćmi botwinki i polej sosem.

Składniki na 2-3 porcje

  • 180 g ugotowanych buraków (kup około 250-300 g jak najmniejszych okazów)
  • 200 g sera ricotty
  • 160 g mąki pszennej
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • odrobina ricotty lub parmezanu do posypania
  • liście botwinki lub rukoli do posypania

Wykonanie

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
  2. Orzechy włoskie połam na mniejsze kawałki, jeśli używasz laskowych to pokrój je na połówki.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i łyżkę oliwy.
  4. Dodaj czosnek i orzechy i smaż chwilę aż się lekko zrumienią.
  5. Polej sosem gnocchi.

Składniki SOS

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 3 łyżki orzechów włoskich lub laskowych

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz