Lekka zupa z młodych kalafiorów gotowana na mleku – czyli przepis na kalafiorową w wersji fit

Lekka zupa z młodych kalafiorów gotowana na mleku – czyli przepis na kalafiorową w wersji fit

Ta zupa to prawdziwa poezja smaku! Jeśli kochacie jarzynowe zupy ze śmietaną lub klasyczną kalafiorówkę, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Zupa ma delikatny smak i kremową konsystencję nawet bez blendowania, a mleko dodaje lekkości i subtelności, podkreślając naturalny smak kalafiora.

 
*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme

Wykonanie

  1. Młodego kalafiora rozdziel na różyczki. Odkrój i wyrzuć twarde łodygi. Marchew obierz i pokrój w półplasterki.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej lub masło. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż na średnim ogniu, aż cebula stanie się miękka i lekko się zarumieni.
  3. Dodaj różyczki kalafiora do garnka i smaż przez kilka minut, mieszając, aby dobrze się podsmażyły. Dodaj marchew.
  4. Zalej warzywa bulionem warzywnym, dodaj mleko. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż kalafior będzie bardzo miękki.
  5. Przypraw zupę solą, sokiem z cytryny i pieprzem do smaku.
  6. Podaj zupę z kalafiora z dodatkiem świeżego koperku lub natki pietruszki.

Składniki na 3 duże porcje

  • 1 młody kalafior
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 litra bulionu warzynego
  • 1/2 litra mleka 2% tłuszczu
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu (najlepiej białego)
  • sól do smaku
  • świeży koperek lub pietruszka do dekoracji

 

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz