Mam dziś dla was wyjątkowy przepis na pieczone w piekarniku frytki z buraków i marchewki. To smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych, która zachwyci was swoim niezwykłym smakiem i kuszącym wyglądem.
Czasami szukamy nowych sposobów na przygotowanie ulubionych potraw, a pieczenie warzyw na frytki stanowi doskonałą okazję do eksperymentów kulinarnych i oczywiście do zmniejszenia liczby kalorii 😊 bo zamiast smażenia w głębokim oleju, pieczemy te frytki z odrobiną tłuszczu.
Dlaczego warto czasem zamienić ziemniaki na inne warzywa? Buraki są bogate w błonnik, witaminy i minerały, takie jak żelazo i potas, które wspierają nasz układ krążenia. Natomiast marchewka dostarcza cennego beta-karotenu, który wpływa na dobry wzrok i zdrową skórę.
Przygotowanie frytek z warzyw jest dość proste. Buraki i marchew obieramy, kroimy a następnie delikatnie pokrywamy aromatycznymi przyprawami, takimi jak papryka i czosnek, wkładamy do piekarnika i czekamy aż staną się miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
To idealne danie, które możecie podać jako przekąskę, dodatek do głównego dania lub nawet jako zdrową alternatywę dla fast foodowych frytek.
*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
- Obierz buraki i marchewki, a następnie pokrój je w słupki na kawałki o kształcie frytek. Upewnij się, że kawałki są podobnej grubości, aby równomiernie się upiekły.
- Umieść pokrojone buraki i marchewki w dużej misce. Dodaj oliwę z oliwek, paprykę w proszku, czosnek w proszku, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły i warzywa zostały równomiernie pokryte przyprawami.
- Przygotuj dużą blachę do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia lub matą silikonową.
- Rozłóż buraki i marchewki na blasze do pieczenia w jednej warstwie, unikając zbytniego nachodzenia na siebie.
- Włóż blachę z warzywami do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, lub do momentu, gdy frytki staną się miękkie wewnątrz i lekko chrupiące na zewnątrz. W trakcie pieczenia, raz obróć frytki, aby równomiernie się upiekły.
- Po upieczeniu wyjmij frytki z piekarnika i pozostaw je przez chwilę, aby lekko ostygły.
- Gotowe frytki z buraków i marchewki można podać samodzielnie lub jako dodatek do głównego dania. Możesz również dodać ulubione sosy jako dip, na przykład jogurtowy lub sos czosnkowy.
Składniki
- 2 buraki
- 3 marchewki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki papryki w proszku
- 1,5 łyżeczka czosnku w proszku
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu