Podobno placek po węgiersku ma tyle wspólnego z Węgrami, co ryba po grecku z Grecją. Niewiele go łączy z langoszem – plackiem z mąki pszennej i gotowanych ziemniaków, który podaje się na Węgrzech z masłem czosnkowym lub śmietaną. Czy odpowiednia nazwa to placek zbójnicki / zbójecki tak popularny na Podhalu? W mojej wersji placek zbójnicki jest węgierski, ale trochę inaczej – rozpala zmysły czerwienią papryki i nutką chili (żeby dostarczyć wrażeń).
Wykonanie GULASZ
Zacznij od gulaszu, bo wołowina wymaga dłuuuuugiego gotowania.
Cebulę obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę.
Rozgrzej niewielką ilość oleju i wrzuć cebulę – niech się zrumieni, a ty w tym czasie pokrój wołowinę w kostkę wielkości 1,5×1,5 i dodaj do cebuli, żeby się chwilę podsmażyła.
Pieczarki przekrój na pół, paprykę – w dużą kostkę, a papryczkę chili w drobniutką kostkę.
Przełóż wołowinę do garnka i dolej wodę (maksymalnie 1 szklankę), niech mięsko pływa, ale się nie utopi.
Wrzuć ziele angielskie i liść laurowy.
Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu. Obierz i pokrój w ósemki cebule.
Dodaj do gulaszu pokrojone warzywa, koncentrat pomidorowy, czosnek i pozostałe przyprawy. Sól i czarny pieprz dodaj jak najpóźniej – gdy pieprz zbyt długo się gotuje nadaje gorzkiego smaku potrawie, a sól, dodana do potrawy na początku gotowania, sprawia, że mięso staje się twarde.
Przykryj garnek i pozwól potrawie nabrać smaku – niech się gotuje na małym ogniu ok. 15 min., a Ty w tym czasie usmaż placki.
Jeśli sos jest zbyt rzadki, możesz dodać trochę mąki wymieszanej z małą ilością zimnej wody. Ja zwykle dodaję słodką paprykę w proszku, która świetnie nadaje się do zagęszczania sosów, bo działa podobnie do mąki, a do tego wzbogaca smak 🙂
Składniki GULASZ
ok. 1 kg wołowiny, najlepiej dobrej jakości, oczywiście bez kości,
3 duże cebule,
8 dużych pieczarek,
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
pół czerwonej papryczki chili, ewentualnie 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
mały słoik koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
1,5 łyżki (nie łyżeczki 🙂 ) czerwonej słodkiej papryki
2 liście laurowe i 2 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu ziarnistego
sól i mielony pieprz – po pół łyżeczki, a później do smaku
odrobina oleju
Wykonanie PLACKI
Obierz i umyj ziemniaki oraz cebulę, następnie zetrzyj ziemniaki na tarce z drobnymi oczkami.
Odciśnij nadmiar wody.
Do masy dodaj mąkę, sól, pieprz, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Masa nie może być zbyt rzadka, gdy niestety taka wyszła – pomocy udzieli ci mąka. Ja zazwyczaj trę ziemniaki i cebulę na tarce z dużymi oczkami, dzięki czemu nie muszę dodawać mąki. Placki są bardziej chrupiące i przypominają bezmięsną wersję Rösti (szwajcarski placek ziemniaczany). Placek muszę smażyć dłużej.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.
Placek o grubości ok. 0,5 cm wielkości średnicy Twojej patelni usmaż na średnim ogniu z obu stron – ok. 3-4 minuty na każdą ze stron.
Pamiętaj, że od czasu do czasu trzeba mieszać gulasz.
Na połowę placka wyłóż 2-3 łyżki gulaszu, wyjmij listki laurowe i ziela angielskie. Po złożeniu placka na pół możesz go udekorować papryczką chili, posypać słodką papryką w proszku, ewentualnie polać łyżką kwaśnej śmietany.
Z miłości do 🍓🍓🍓 zostawiam Wam sprawdzony przepis na domowe drożdżówki z truskawkami, budyniem i kruszonką
ZACZYN:
40g drożdży
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
szklanka mleka
CIASTO
zaczyn
500g mąki pszennej
50g masła
1 jajko
3 żółtka
4 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
OWOCE
700 g truskawek
3 łyżki brązowego cukru
opcjonalnie łyżka amaretto
KREM
1 opakowanie budyniu śmietankowego
400 ml mleka
1 łyżka cukru
KRUSZONKA
1/2 szklanki mąki
6 łyżek cukru (może być pół na pół biały z trzcinowym)
50g masła
WYKONANIE
1️⃣ Wsyp do drożdży cukier i ucieraj aż staną się płynne, dodaj mleko (w temp. pokojowej lub lekko ciepłe) i wymieszaj. Zaczyn posyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 10 min.
2️⃣ Utrzyj jajko, żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do dużej misy wlej masę, wsyp mąkę i dodaj zaczyn. Wyrabiaj około 5 minut (wrażenia sensualne gwarantowane). 3️⃣ Dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj przez kolejne 5 minut lub do momentu aż ciasto zacznie odklejać się od dłoni.
4️⃣ Wyrobione ciasto oprósz mąką, włóż do dużej miski i przykryj ściereczką.
5️⃣ Zostaw je w spokoju najlepiej w ciepłym miejscu przez ok. 30 min. lub do podwojenia objętości.
6️⃣ Umyj truskawki, oczyść je z szypułek i pokrój na ćwiartki, zasyp cukrem, zalej Ameretto i dokładnie wymieszaj.
7️⃣ Zrób krem - budyń wymieszaj z 100 ml mleka, resztę mleka zagotuj z cukrem. Zdejmij z ognia i powoli wlej mieszankę budyniową ciągle przy tym mieszając.
8️⃣ Zrób kruszonkę – masło, mąkę i cukier rozetrzyj palcami, możesz dodać troszkę mąki, jeśli pod koniec wyrabiania kruszonka nie będzie wystarczająco sucha.
9️⃣ Ciasto, które wyrosło w tzn. międzyczasie odgazuj. Formuj z niego kule, spłaszczaj je dość mocno, kładź na blachę z papierem do pieczenia. Szklanką zrób mocne wgłębienie w cieście, potem nałóż łyżkę masy budyniowej, rozsmaruj, połóż łyżkę truskawek i posyp obficie kruszonką.
🔟 Wstaw do rozgrzanego do 175oC piekarnika na około 20 – 25 minut.
🍓🍓🍓
#drożdżówki #truskawki #słodkie #domowewypieki
#kuchniapolska #lato #gotowanie #pieczenie #kuchnia #jedzenie #przepisy #wypieki #domowewypieki #smacznie #kulinaria #foodblog #slowfood #eatme #sweets #foodstagram #homecooking #homecooked
🍓Wiosenna sałatka z truskawkami, szparagami i serem halloumi 🍓
Lekka i niskokaloryczna sałatka, naładowana po brzegi produktami, które dostarczą Twojemu organizmowi różnych składników odżywczych. Smakuje obłędnie przez idealnie skomponowane połączenia świeżości owoców, chrupkości grzanek i migdałów oraz wyrazistości sera halloumi. Całość dopełnia kremowa cukinia i jędrne szparagi.
Przepis:
✔️200 g truskawek
✔️200 g szparagów (użyj samej górnej części, pokrojonej na kawałki 5 cm)
✔️200 g sera halloumi
✔️1 cukinia
✔️ 4-6 kromek ciemnego chleba żytniego
✔️4 łyżki oliwy z oliwek
✔️2 łyżki soku z cytryny
✔️2 łyżeczki miodu
✔️1/4 szklanki prażonych migdałów w płatkach
✔️opcjonalnie świeża mięta
✔️Sól do smaku
✔️Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
1️⃣ Rozgrzej grill lub patelnię grillową na średnim ogniu.
2️⃣ W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. To będzie dressing do sałatki.
3️⃣ Grilluj plastry cukinii na grillu lub patelni grillowej przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się miękkie i uzyskają charakterystyczne paski grillowe. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
4️⃣ Wrzuć pokrojone szparagi do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj przez około 2 minuty, aż staną się delikatne. Następnie odcedź szparagi i przełóż je do miski z zimną wo#🍓 , aby zatrzymać proces gotowania.
5️⃣ Pokrój kromki chleba na kawałki i zgrilluj je na grillu lub w tosterze, aż staną się chrupiące i lekko zrumienione.
6️⃣ Rozgrzej patelnię i dodaj płatki migdałów. Smaż je przez dosłownie minutę, aż staną się złociste i pachnące. Następnie odłóż na bok, aby wystygły.
7️⃣ Grilluj plastry sera halloumi przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i miękkie.
8️⃣ W dużym naczyniu wymieszaj truskawki, szparagi, cukinię, plastry sera halloumi, grzanki i migdały.
9️⃣ Opcjonalnie możesz posypać sałatkę świeżo posiekaną miętą.
🔟 Skrop całość przygotowanym dressingiem i wymieszaj. Sałatkę podawaj od razu, aby zachować świeżość i chrupkość składników.
💚 Na zdrowie 🙂
#zdrowyprzepis #zdrowo #zdrowejedzenie #zdroweodżywianie #jedzonko #truskawki #szparagi #halloumi #sałatka #przepisy #przepis #recipes #recipe #eatmefitme #🍓
Śniadanie mistrzów 🥞 przepis na klasyczne amerykańskie pankejki i pankejki w wersji fit z bananem 🍌
Dobra wiadomość dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać i kochają pancakes całym sercem – pankejki mogą być bogate w składniki odżywcze, takie jak białka, węglowodany, błonnik, witaminy i minerały, jeśli zrobimy je z odpowiednich składników, takich jak mąka pełnoziarnista, kokosowa, owoce🍓 i orzechy 🥥
Pankejki są też sycące i dają nam energię na cały poranek, dzięki czemu łatwiej uniknąć podjadania między posiłkami 💪 Można je przygotowywać na wiele sposobów, dlatego zostawiam Wam dziś dwa przepisy – jak zrobić klasyczne, puszyste, amerykańskie pankakes i wersję fit, czyli jak zrobić zdrowe pankejki, obie do przetestowania. Użyjcie też dużej ilości zdrowych dodatków według swoich preferencji, tak by smacznie i pożywnie rozpocząć dzień ☀️
SKŁADNIKI WERSJA FIT
1 banan
2 jajka
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie łyżeczka miodu lub syropu klonowego
opcjonalnie owoce i jogurt grecki
SKŁADNIKI AMERYKAŃSKIE PANKEJKI
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
2 szklanki mleka
2 łyżki oleju roślinnego
opcjonalnie aromat waniliowy
dodatki – ulubione owoce
Przepis znajdziecie na kolejnych zdjęciach 🍽️
#fitpancakes #pankejki #americanpancakes #sweetbreakfast #pancakes #pancakeslover #recipes #przepis #przepisy #sniadanie
Co może być trudne na📍Santorini, czyli mroczne oblicze tej pięknej wyspy 🇬🇷
🫏 Czy wiesz, że na Santorini wykorzystuje się osły do przewozu turystów? Budzi to oczywiście wiele dyskusji z powodu potencjalnego złego traktowania i nadmiernego obciążania tych zwierząt. Osły i konie pracują w pełnym słońcu, wożąc turystów po schodach, po których nie chce im się wspinać ;/ Oczywiście wykorzystywanie osłów do przewozu ludzi na Santorini jest długotrwałą praktyką, która ma swoje korzenie w historycznym sposobie przemieszczania się po wyspie. Osły były tradycyjnie wykorzystywane do transportu towarów i osób po stromych i wąskich schodach miasteczek, takich jak Oia i Fira. Dziś nadal na osłach dowozi się zaopatrzenie do wielu restauracji.
🤢Dzikie wysypiska śmieci - natknąć się można na nie nawet w centrum Oia! Poza turystycznymi miejscami jest jeszcze gorzej
🛍️ Niektóre miejsca są mocno skomercjalizowane - niektóre części wyspy, takie jak Oia, mogą być zdominowane przez sklepy, restauracje i tawerny, co niektórym turystom może przeszkadzać w odczuciu autentycznego charakteru miejsca, które jest oczywiście niesamowite!
📸 Ogromne tłumy turystów w instagramowych miejscach i kolejki po kilkadziesiąt osób do najlepiej ocenianych restauracji na mapie Google. Chcesz zrobić niesamowite zdjęcie ? Wstań o 6 rano :)
🚘 Komunikacja i transport - wynajem aut jest drogi, przygotuj się korki lub niepunktualność i przepełnienie autobusów publicznego transportu (KTEL) na wyspie.
💰Wysokie ceny: Santorini jest uważane za jedną z droższych destynacji turystycznych w Grecji.
#realsantorini #authenticexperience #instagrammableplaces #responsibletourism #santorini
📍Santorini, Greece 🇬🇷 5 TIPS
🔹w niektórych miejscach nie wolno pić wody z kranu (jest odsalana)
🔹to magiczna, ale niestety też i droga wyspa – nocleg warto zarezerwować z dużym wyprzedzeniem i poza sezonem, czyli od września do czerwca
🔹transport publiczny (KTEL) na wyspie działa, ale autobusy jeżdżą bardzo często niepunktualnie i są bardzo przepełnione (do tego stopnia, że mogą nie zabrać turystów czekających na przystanku)
🔹najtańsze noclegi znajdzicie w stolicy – w Firze są też banki, poczta, apteki, szpital i mnóstwo punktów usługowych
🔹chcesz obejrzeć zachód słońca w knajpce z widokiem? koniecznie zarezerwuj wcześniej stolik
5 TIPS:
🔹In some places, it’s not safe to drink tap water (it’s desalinated).
🔹Santorini is a magical but unfortunately expensive island - it’s worth booking accommodation well in advance and traveling outside of peak season, from September to June.
🔹Public transport (KTEL) on the island is available, but buses are often very crowded and notoriously late (to the point where they might not pick up waiting tourists).
🔹The cheapest accommodations can be found in the capital - Fira - which also has banks, post offices, pharmacies, hospitals, and plenty of service points.
🔹If you want to watch the sunset from a restaurant with a view, be sure to book a table in advance.
#traveltips #touristtips #travelhacks #travelsuggestions #touristrecommendations #travelrecommendations #touristguidance #tipsy #transport #santorini #santorinimagic #oia #santorinigreece #bucketlist #instatravel #oceanview #seaside #discovergreece #cyclades #visitgreece #beautifuldestinations #travelgram #vacation #bluesky #caldera #SantoriniTips #SantoriniTravel #Fira #KTEL #zachódsłońcanasantorini
Masz📍Santorini 🇬🇷 na swojej bucket list? Przez najbliższe kilka dni, będę wrzucać rady, co i jak warto zwiedzić, żeby nie spłukać się do 0 😉 Dziś moje absolutne TOP, co warto przeżyć, żeby poczuć magię tego miejsca:
🔹Obejrzeć zachód słońca w Oia z ruin zamku Agios Nikolaos
🔹Przenocować w domu wydrążonym w skale – yposkafa – znajdziesz je w Oia, ale dużo tańsze są w Finikia, Vothonas, Pyrgos
🔹Zrobić zdjęcie panoramy Oia niczym z pocztówki – bielone domy i niebieskie kopuły kościołów – popularna miejscówka – cerkiew Agios Nikolaos ⛪️
🔹Zwiedzić starożytną Thirę – polecam łagodne i długie wejście z miejscowości Kamari (1,5h) i zejście do Perissy (ok. 40 min) dla lubiących górskie szlaki⛰️
Are you dreaming of visiting 📍Santorini🇬🇷? For the next few days, I’ll be sharing tips on what to see and do without breaking the bank. Today, my absolute top picks for experiencing the magic of this place are:
🔹Stay in a cave house carved into the rock - yposkafa - you can find them in Oia, Finikia, Vothonas, Pyrgos
🔹Watch the sunset in Oia from the ruins of Agios Nikolaos castle
🔹Take a postcard-perfect photo of the whitewashed houses and blue-domed churches in Oia - head to Agios Nikolaos church for the best view
🔹Visit the ancient city of Thira - I recommend taking the easy and long hike from Kamari (1.5 hours) and descending to Perissa (around 40 minutes) for those who enjoy mountain trails.
—————————————
#Santorini #Greece #travel #wanderlust #islandlife #explore #vacation #holiday #sightseeing #bucketlist #oia #thira #sunsets #caldera #yposkafa #ancientthira #travelphotography #instatravel #santoriniviews #discovergreece #santorinilovers #santorinivacation #santorinigreece #santorinisunset #visitgreece #greekislands #traveltheworld #beautifuldestinations
📍Santorini, Greece 🇬🇷 Local flavor, czyli co musisz spróbować na Santorini - moje 🔝7️⃣
🔹Pomidorki cherry, uprawiane na wyspie od 150 lat 🔹Fava – przystawka purre z żółtego grochu
🔹Świeże figi
🔹Tzatziki
🔹Pita gyros – przepyszny i tani (jak na Santorini) fast food
🔹świeże ryby i owoce morza
🔹baklawa wypełniona lodami i przekąski z piekarni
Z każdej wycieczki przywożę kulinarne wspomnienia - tym razem został ze mną smak dojrzewających w słońcu pomidorków cherry i świeżych fig. Tzatziki wiadomo, że w Grecji smakuje najlepiej, ale na Santorini jest to po prostu jakaś poezja w kremie podawana na skromnych talerzykach. Ceny za dania rybne i z owocami morza są „lekko” wysokie, ale uratować nas może pyszny, niskobudżetowy pita gyros np. w @souvlakinwrap lub @eliasgrill_santorini lub tawerna w porcie @lombranos_cavetavern
Koniecznie spróbuj baklawy wypełnionej lodami - znajdziesz ją w chłodziarkach w piekarniach :)
Local Flavors - What you must try in Santorini - my 🔝7️⃣
🔹Cherry tomatoes, grown on the island for 150 years. 🔹Fava - a starter of yellow split pea puree.
🔹Fresh figs.
🔹Tzatziki.
🔹Pita gyros - delicious and affordable (for Santorini) fast food.
🔹Fresh fish and seafood.
🔹Snacks from the bakery
From every trip, I bring back culinary memories - this time the taste of sun-ripened cherry tomatoes and fresh figs stayed with me. Tzatziki, as we know, tastes the best in Greece, but in Santorini, it’s simply poetry in cream served on humble plates. Prices for fish and seafood dishes are „slightly” high, but we can save ourselves with a delicious, budget-friendly pita gyros, for example, at @eliasgrill_santorini or @souvlakinwrap or @lombranos_cavetavern
Definitely try the baklava filled with ice cream - you can find it in the refrigerators at the bakeries :)
#SantoriniFood #SantoriniCuisine #SantoriniEats #SantoriniFoodie #FoodFromSantorini
#GreekCuisine #FoodPhotography #Foodstagram #FoodLovers #TasteOfSantorini #GastronomicExperience #LocalFlavors #MediterraneanFood #FoodTravel #foodadventures #santorinigreece #santoriniwyspa #santorini #santoriniisland
📍Santorini, Greece 🇬🇷
Co warto wiedzieć przed wyjazdem?
🔹Niektórzy badacze twierdzą, że wyspa jest częścią zaginionej, legendarnej Atlantydy (są ciekawe artykuły o historii/geologii wyspy)
🔹Uznawana jest za jedno z najbardziej romantycznych miejsc na świecie i ponoć idealne na zaręczyny 💍
🔹powierzchnia wyspy to tylko 73 km² (jest mniejsze od Zakopanego!) a długość linii brzegowej to tylko 69 km dla porównania powierzchnia Warszawy to 517,2 km²
🔹odwiedza je rocznie ponad 2 mln turystów – miejscami bywa dość tłoczno – miasteczko Oia polecam zwiedzić o 7 rano – jest o tej porze praktycznie puste 😊
Know Before You Go
🔹Some researchers claim that the island is part of the lost, legendary Atlantis (there are interesting articles about the island’s history/geology).
🔹It is considered one of the most romantic places in the world and supposedly perfect for engagements.
🔹The surface area of the island is only 73 square kilometers (smaller than Zakopane!). The length of the coastline is only 69 kilometers. For comparison, the surface area of Warsaw is 517.2 square kilometers.
🔹It is visited by over 2 million tourists annually, and at times it can get quite crowded. I recommend visiting the town of Oia at 7 a.m. as it is practically empty at that time. 😊
——————————————————————-
#Santorini #SantoriniIsland #SantoriniSunset #SantoriniTravelTips #SantoriniTips #SantoriniTravelAdvice #SantoriniView #GreekIslands #GreeceVacation #BlueDomes #CalderaViews #TravelGreece #BeautifulDestinations #Wanderlust #InstaGreece #SantoriniDreaming #SantoriniMagic #SantoriniMemories #WakacjeNaSantorini #wyspasantorini