Crunchies – batoniki samoziarniste

Crunchies – batoniki samoziarniste

Pyszne, pełne zdrowej energii, bogate w składniki odżywcze, nasycone aromatem cynamonu  – przedstawiam wam batoniki samoziarniste.

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 130 °C.
  2. Podgrzej mleko – chodzi o zmianę konsystencji, żeby było bardziej płynne i lepiej skleiło ziarenka.
  3. Połącz wszystkie sypkie składniki i zalej je podgrzanym mlekiem, wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.
  4. Wyłóż masę na papier, wygładź powierzchnię.
  5. Zadbaj o odpowiednią grubość batoników – polecam 1-1,5 cm grubości.
  6. Piecz przez 30-40 min. w temp 130 °C.
  7. Dobrze jest zajrzeć czasem do piekarnika lub uwzględnić jego możliwości i siłę pieczenia, bo ja pierwszą partię batoników troszkę przypaliłam 😛
  8. Po około 10 minutach od wyjęcia z piekarnika pokrój masę na prostokąty.
  9. PS. Piękny zapach w mieszkaniu gratis 🙂

Składniki

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 250 g górskich płatków owsianych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 150 g mieszanki ziaren siemienia lnianego, sezamu, pestek słonecznika
  • 150 g mieszanki orzechów (laskowe, migdały, włoskie, ziemne – ale uwaga – niesolone :))
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • papier do pieczenia