Zostałam przemytnikiem – przemycam przez granice ludzkich ograniczeń witaminy i minerały nieznanego dotąd dla niektórych pochodzenia. Poznaj lekkie burgery ze szpinakiem na białych afrodyzjakach w chrupiącej, aromatycznej oprawie.
Wykonanie BURGERY
- Szpinak wrzuć na patelnię, dodaj łyżkę oleju i 2 drobno posiekane ząbki czosnku.
- Duś przez kilka minut, co chwilę mieszając, aż ze szpinaku odparuje woda.
- Pozwól mu ostygnąć.
- Do mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, wyciśnięte ząbki czosnku, jajka, zioła, przyprawy (nie żałuj ;p) i szpinak.
- Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy.
- Mocząc dłonie w zimnej wodzie, formuj kotlety i smaż na natłuszczonej patelni przez kilka minut.
- Osobiście polecam alternatywne i zdrowsze rozwiązanie – wstawienie na 20 min. do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
- Wybór tej opcji umożliwi jednoczesne pieczenie szparagów i burgerów.
Składniki BURGERY
Potrzebujesz:
- 500 g zmielonej piersi z kurczaka
- 400 g mrożonego szpinaku
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej kolendry, ewentualnie bazylii lub oregano
- sól i pieprz
- 300 g białych szparagów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- do gremolady:
Wykonanie GRENOLADA
-
Rozgrzej piekarnik do 180°C i wrzuć do niego chleb.
-
Przytnij twarde końcówki szparagów i obierz je.
-
Następnie je umyj, osusz i wymieszaj z oliwą.
-
Drobno posiekany chleb połącz z czosnkiem, skórką z cytryny, natką pietruszki, solą i pieprzem.
-
Posyp gremoladą szparagi, polej 1 łyżką oliwy i wstaw na 20 – 25 minut do piekarnika.
-
Danie będzie gotowe, gdy szparagi będą miękkie, a gremolada zarumieniona (zostaw danie w piekarniku – nie wystygnie).
-
Ułóż burgery na białych szparagach z chrupką gremoladą i przemyć do swojego organizmu to, co najcenniejsze 😀
Składniki GRENOLADA
- 1 kromka suchego, wiejskiego chleba
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- ½ łyżki startej skórki z cytryny
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu