Skoro przyszła jesień, to nadszedł czas na zabawy z dynią. Znajomi przywieźli mi z Turcji zestaw przypraw, który zainspirował mnie do zmodyfikowania klasycznego kremu z dyni. Powstała zupa wegańska o orientalnym pochodzeniu, a dynia potraktowana została na ostro – nie tylko ostrym nożem, ale i ostrymi dodatkami.
Wykonanie
-
Pokrój dynię na kawałki, wyjmij z niej nasiona, a następnie obierz.
-
Pomidory umyj i przekrój poziomo na pół.
-
Nie obieraj cebuli, tylko ją przekrój.
-
Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz w nim dynię, cebulę, czosnek i pomidory (rozcięciem do góry) przez 70 minut lub trochę dłużej – dynia będzie upieczona gdy widelec będzie w nią wchodzić jak w masło.
-
Ugotuj bulion warzywny – obierz i umyj włoszczyznę.
-
Zalej 1,5 l zimnej wody, dodaj łyżeczkę oliwy, ziele angielskie, listki laurowe i 1 łyżeczkę soli.
-
Gotuj na małym ogniu pod prawie całkowitym przykryciem aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
-
Gotowy bulion przecedź przez sito i odłóż marchewki (można je dodaj do kremu).
-
Ostudź warzywa a następnie obierz pomidory, cebulę i czosnek.
-
Z pomidorów wyjmij i wyrzuć nasiona.
-
Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera.
-
Dodaj marchewkę z bulionu.
-
Rozdrobnij i stopniowo dodaj zimny bulion.
-
Miksuj jeszcze chwilę, dodając oliwę i mleczko kokosowe.
-
Przelej do garnka, dodaj starty imbir, pozostałe przyprawy i zagotuj.
-
Spróbuj i dopraw do smaku.
-
Zupę możesz podać z kleksami jogurtu greckiego i prażonymi pestkami dyni.
-
Podniesienie temperatury ciała gwarantowane ;p
Składniki
- średniej wielkości dynia (ok. 1 kg miąższu z dyni bez skóry i pestek powstaje po oczyszczeniu dyni ważącej około 1,5 – 1,7 kg)
- 4 duże pomidory
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku w łupinach
- włoszczyzna, z której ugotujesz bulion – potrzebujesz 2 szklanek (3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera i pora, przyprawy)
- ½ szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżka startego, świeżego imbiru
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- łyżka soku z limonki
- oliwa (ok. 2 łyżki)
- sól i pieprz do smaku
- łyżka soku z limonki
- ewentualnie też gęsty jogurt naturalny do dekoracji zupy
- Plus orient w proszku (możesz zastąpić poniższe przyprawy 1 łyżką gotowej mieszanki curry)
- ½ łyżeczki kolendry (najlepiej zmielonej w młynku do przypraw)
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
- ½ łyżeczki mielonego chili
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- ½ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- prażone pestki z dyni do posypania