Pieczone, tymiankowo – rozmarynowe chipsy z batatów

Pieczone, tymiankowo – rozmarynowe chipsy z batatów

Alternatywne, kuszące, uzależniające… Niebezpiecznie słone i pociągająco chrupiące…

Wykonanie

  1. Umyj słodkie ziemniaki i ich NIE obieraj.
  2. Potnij je na jak najcieńsze plasterki – ok. 1,5 mm.
  3. Pracę ułatwi szatkownica ;p
  4. Posiekaj zioła dość drobno.
  5. Każdy plasterek ziemniaka delikatnie posmaruj oliwą z obu stron.
  6. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Całość posyp ulubioną solą i ziołami z obu stron.
  8. Wstaw do piekarnika na ok. 25-30 minut, ale uwaga! Trzeba zajrzeć trochę wcześniej i  interweniować w przypadku mocnego zarumienienia batatów ;p
  9. Gdy chipsy wystygną, sprawdź czy są chrupiące – jeśli środek jest nadal miękki, wstaw je do piekarnika celem wysuszenia (15-20 minut w 100°C zupełnie wystarczy).
  10. Zjedz je po wystudzeniu 🙂

Składniki na porcję dla 2-4 osób

  • 2 bataty
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • sól morska lub sól ziołowa

 
 

Dodaj komentarz