Alternatywne, kuszące, uzależniające… Niebezpiecznie słone i pociągająco chrupiące…
Wykonanie
Umyj słodkie ziemniaki i ich NIE obieraj.
Potnij je na jak najcieńsze plasterki – ok. 1,5 mm.
Pracę ułatwi szatkownica ;p
Posiekaj zioła dość drobno.
Każdy plasterek ziemniaka delikatnie posmaruj oliwą z obu stron.
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość posyp ulubioną solą i ziołami z obu stron.
Wstaw do piekarnika na ok. 25-30 minut, ale uwaga! Trzeba zajrzeć trochę wcześniej i interweniować w przypadku mocnego zarumienienia batatów ;p
Gdy chipsy wystygną, sprawdź czy są chrupiące – jeśli środek jest nadal miękki, wstaw je do piekarnika celem wysuszenia (15-20 minut w 100°C zupełnie wystarczy).