Mój ulubiony domowy fastfood – wystarczy usmażyć krewetki, bo makaron robi się sam 😛 Żeby było trochę „zdrowiej” dodaję szałwię (salvere łac. „leczyć” :P) i rukolę, która wprowadza smak goryczy i fajnie przełamuję łagodne usposobienie tagliatelle.
Wykonanie
- W osolonej wodzie ugotuj makaron.
- Pokrój czosnek na plasterki, zaś szalotkę drobno posiekaj.
- Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i podsmaż chwilę cebulę z czosnkiem, dodaj krewetki i szałwię, wlej wino.
- Po dosłownie 3-4 minutach danie jest gotowe.
- Zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj z sosem masło.
- Na talerzach wyłóż rukolę, makaron i krewetki.
- Całość polej sosem, w którym się smażyły krewetki.
- A i wlej do dwóch kieliszków białe, wytrawne wino :p
Składniki
- 2 garście makaronu tagliatelle
- 2 garście rukoli
- 20 krewetek
- 4-5 ząbków czosnku
- ½ łyżeczki szałwii (może być suszona)
- 1 szalotka
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- ¼ szklanki białego, wytrawnego wina