Kocham pralinki Rafaello! To zdecydowanie moje ulubione „coś słodkiego” poprawiające nastrój w każdym momencie : ) Gdy znalazłam przepis na tort o smaku Rafaello na Kwestii Smaku, pomyślałam, że to będzie moja nowa tortowa specjalizacja, taki musthave w kulinarnych umiejętnościach. Masa tego tortu jest obłędnie kokosowa, odrobinę czekoladowa i w smaku bardzo, ale to naprawdę baaaaaardzo przypomina pralinki Rafaello. Do kremu warto dodać łyżkę soku z cytryny i likier kokosowy a do nasączenia likier amaretto – są praktycznie niewyczuwalne, a krem nabiera wyrazistości. Jako przełamanie kremowego, kokosowego smaku można dodać masę z truskawek, malin czy nawet z wiśni (wszystkie opcje już wypróbowałam 😛 ) Przy robieniu tego tortu może pojawić się pewna trudność – niewystarczająco gęsty krem. Warto przygotować go dzień wcześniej i przetrzymać w lodówce. Trzeba niestety też dość długo gotować wiórki kokosowe w mleku kokosowym do uzyskania niemalże suchej konsystencji, co wiąże się z dość częstym mieszaniem : ) Pomimo sporej dawki zaangażowania szczerze polecam najsmaczniejszy tort, jaki w życiu nie tylko zrobiłam, ale i jadłam! : )
Wykonanie masy truskawkowej / malinowej / wiśniowej
-
Umyj owoce.
-
2/3 ilości truskawek / malin / wiśni włoż do garnka, dodać sok i skórkę z cytryny, cukier wanilinowy, dżem i zmiksuj blenderem.
-
Dodaj mąkę ziemniaczaną wcześniej wymieszaną z 1 łyżką zimnej wody (dodaj 1 łyżeczkę mąki jeśli używasz świeżych truskawek i 2 łyżeczki w przypadku mrożonych), wymieszaj i zagotuj.
-
Zdejmij z ognia i dodaj odłożone truskawki pokrojone na kawałeczki.
-
Dokładnie ostudź przed rozsmarowaniem na cieście.
Składniki do masy truskawkowej / malinowej / wiśniowej
- 1 łyżka soku z cytryny + szczypta skórki
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 łyżki konfitury truskawkowej / malinowej / wiśniowej lub rozdrobnionych świeżych owoców
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do nasączenia i dekoracji:
- 4 – 5 łyżek likieru amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego wymieszanego z rumem lub wodą
- 75 g wiórków kokosowych,
- świeże owoce
- gotowe pralinki kokosowe
Wykonanie masa kokosowa Raffaello
-
Warto przygotować ją dzień wcześniej.
-
W garnku zagotuj mleko kokosowe, dodaj wiórki kokosowe, zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez około 35-45 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
-
Masa będzie gotowa, gdy wiórki wchłoną całe mleko kokosowe.
-
Dodaj likier kokosowy i odstaw z ognia.
-
Połam czekoladę i wrzuć do wiórek, wymieszaj i odstaw masę do ostygnięcia.
-
Najlepszą opcją jest schłodzenie jej w lodówce.
-
Zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem (przez dosłownie chwilkę np. 15 sekund ;p ).
-
Dodaj ostudzoną masę kokosową, wymieszaj i ponownie wstaw do lodówki. Nie wyjmuj jej aż do momentu rozprowadzania na cieście.
Składniki do kremu kokosowego
- 400 ml mleka kokosowego
- 75 g wiórek kokosowych
- 750 g mascarpone
- 2 białe czekolady
- 10 łyżek cukru pudru
- 2 łyżek likieru kokosowego lub 1 łyżki wódki
Wykonanie biszkopt i konstruowanie tortu
-
Dno formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (lub posmaruj ją masłem i obsyp mąką).
-
Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę (cukier musi się rozpuścić, więc nie żałuj czasu ;))
-
Białka ubij na sztywno.
-
Zminimalizuj obroty lub odstaw zupełnie mikser i łyżką dodawaj stopniowo żółtka i mąkę do białek.
-
Delikatnie wymieszane ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 30-35 minut.
-
Gdy ciasto się upiecze od razu wyjmij je z piekarnika i energicznie odstaw na blat.
-
Gdy wystygnie, pokrój je na 3 krążki.
- Masę kokosową podziel na 3 części – dwie części wykorzystasz na przełożenie tortu a jedną na obłożenie go z wierzchu.
- Biszkopty zwilż likierem, następnie wyłóż ostudzone owoce a na nie masę kokosową.
- Po obłożeniu tortu masą kokosową wysyp na niego wiórki kokosowe, udekoruj wg własnej inwencji i wstaw na około 1-3 godziny do lodówki.
Składniki ciasta
- 7 jaj, w temp. pokojowej
- 1 szklanka (200 g) cukru
- 1 szklanka (144 g) mąki pszennej
- 1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej
można kawałeczek ?:)
Wygląda przepięknie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej 🙂