Zwykle jajko w niecodziennym wydaniu – zamień jajecznicę na jajka w koszulkach i po nacięciu nożem rozkoszuj się cudownie wypływającym żółtkiem. Do tego chrupiące tosty, chrupiąca sałata i tylko trochę mniej chrupiące pomidorki koktajlowe. Chrupanie podobno uszczęśliwia, więc chrup już od pierwszych chwil poranka 🙂
Wykonanie
-
Na patepni grillowej lub w tosterze przygotuj tosty. Umyj sałatę, pokrój lub poszarp i wyłóż na talerze. Posyp ją połówkami pomidorków.
-
Zagotuj wodę i dodaj do niej 1,5 łyżki octu (ewentualnie soku z cytryny). Wbij do miseczki 1 jajko i sprawnym ruchem wlej je do gotującej się wody. Powtórz czynność. Gotuj jajka około 3 minuty, po czym przy pomocy łyżki cedzakowej delikatnie wyjmij je i połóż na ręcznik papierowy. Możesz przy pomocy noża odkroić nierówne brzegi.
Wyłóż na talerze tosty, połóż na nie plastry szynki i delikatnie przełóż jajka. Całość posyp czarnym pieprzem i ewentualnie odrobiną soli.
Składniki
- 2-4 jajek w zależności od śniadaniowych potrzeb
- 1,5 łyżki octu
- pieczywo tostowe
- 2-4 plasterki szynki
- 8 pomidorków koktajlowych
- kilka liści chrupiącej sałaty masłowej
- sól i pieprz do smaku