Wykonanie
-
Ugotuj jajka.
-
Obierz i pokrój warzywa.
- Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i grzyby włóż do garnka, dodaj żeberka i kiełbasę (w całości).
- Zalej wodą i gotuj przez około 30 min. tak, aby powstał aromatyczny wywar.
- Przecedź.
- Kiełbasę osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na plasterki i usmaż na patelni grillowej lub teflonowej (nie dodawaj tłuszczu).
- Zakwas na żurek połącz z 2-3 łyżkami mąki (lub wg preferencji co do gęstości) i wlej do przecedzonego wywaru.
- Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, jałowiec i czosnek i ponownie zagotuj.
- Podawaj z jajkiem, zgrillowaną na patelni grillowej kiełbasą lisiecką.
Składniki
- ½ kg kiełbasy lisieckiej (lub innej tradycyjnie wędzonej kiełbasy)
- 200 g wędzonych żeberek
- 2 marchewki (pokrojone na kawałki)
- 2 pietruszki (pokrojone na kawałki)
- ¼ selera
- 1 cebula
- 3 suszone grzyby
- ½ l zakwasu na żurek
- kilka łyżek mąki
- 2-3 ząbki czosnku (pokrojone w cienkie plasterki)
- 3 ziarna jałowca
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 4 jajka ugotowane na twardo
Pingback: Biała kiełbasa zapiekana w sosie z żurku, zielonego pora i cebuli – Eat Me Fit Me! :)