Daj się skusić na niesamowicie kremową ucztę i wykorzystaj mój przepis na wyjątkową kolację – przygotuj delikatnego łososia w niebanalnym towarzystwie pomarańczowego risotta. Idealnie zgrane połączenie cytrusów i ryby, a do tego kremowe, aromatyczne rissoto zdobędzie uznanie każdego. Dodaj dwa kieliszki białego wina i kolacja na długo zostanie w pamięci ; )
Wykonanie
Zagotuj bulion, zmniejsz ogień i utrzymuj wysoką temperaturę, bo bulion musi być cały czas w stanie gotowości : )
Sparz wrzątkiem pomarańcze, osusz je i z 1 z nich zetrzyj skórkę przy pomocy tarki z bardzo małymi oczkami. Następnie wyciśnij z sok z obu pomarańczy.
Oczyść łososia ze skóry i zanurz go w 2-3 łyżkach soku z pomarańczy wymieszanego ze szczyptą soli. Po 10 minutach wyjmij go i wrzuć na rozgrzaną patelnię grillową lub grilla. Grilluj z każdej strony po około 2-3 minuty.
Na patelni pełnej masła (3 łyżki) podsmaż przez chwilę pokrojoną w kostkę cebulkę tak, by stała się miękka i zarumieniona. Pokrój paprykę na około ½ cm kawałki i wrzuć do cebuli i smaż przez 2 minuty.
Wsyp na patelnię do cebuli z papryką ryż Risotto Uncle Ben’s®, wymieszaj i smaż przez chwilę (dosłownie minutę) ciągle mieszając, tak by ryż cały pokrył się masłem.
Wlej wino i gotuj do momentu, aż cały płyn wyparuje. Dodaj skórkę startą z pomarańczy i sok.
A teraz zacznij zabawę z bulionem przy pomocy chochli – wlej jedną chochlę gorącego bulionu i gotuj na małym ogniu do chwili, gdy ryż wchłonie bulion. Staraj się nie mieszać ryżu.
Powtarzaj czynność i powtarzaj i zajmie Ci to ok. 15-18 minut, a skończyć gotowanie możesz, gdy ryż będzie miękki z zewnątrz i al dente w środku.
Rissoto zdejmij z ognia, dodaj 2 łyżki masła, 1 łyżkę śmietany i starty ser. Wymieszaj drewnianą łyżką, spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Podaj potrawę posypaną kolendrą i ewentualnie wiórkami sera i niech Twoje kubki smakowe rozpływają się z rozkoszy ; )
Składniki
2/3 kubka ryżu Risotto Uncle Ben’s®
łosoś – ok. 250-300 g (na dwie porcje)
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
skórka starta z 1 pomarańczy
5 łyżek masła
1 cebula
1 żółta papryka
30 g sera parmezan lub grana padano
1 łyżka śmietany
świeża kolendry do posypania
1,5 litra bulionu warzywnego
2 kieliszki białego wytrawnego wina
przyprawa do łososia – szczypta soli i 2 łyżki soku z pomarańczy