Prosty przepis na pyszne i chrupiace kokosanki z trzech składników!

Prosty przepis na pyszne i chrupiace kokosanki z trzech składników!

Przepis na pyszne, kruche i przede wszystkim szybkie i proste w wykonaniu kokosanki : ) Gdy masz tylko chwilę i chcesz przygotować coś słodkiego, co na 100 % się uda, a do tego w dosłownie 25 minut, to ten przepis jest idealny. Proporcje pochodzą z przepisu www.mojewypieki.com

Wykonanie

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier, najlepiej po jednej łyżce.
  3. Gdy masa będzie błyszcząca, zacznij dodawać żółtka.
  4. Wyłącz mikser, wsyp wiórki i wymieszaj delikatnie łyżką.
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C.
  6. Na blachę połóż arkusz papieru do pieczenia i wykładaj na niego po łyżce masy.
  7. Możesz ulepić kuleczki, które rozpłyną się w trakcie pieczenia w kształt koła.
  8. Wstaw blachę do piekarnika na  około 15 minut – ale zajrzyj do nich trochę wcześniej, bo w zależności od wielkości i „osobowości” Twojego piekarnika ten czas może być 2-3 minuty krótszy lub dłuższy.
  9. A potem chrup na zdrowie ; )

Składniki

  • 2  jajka w rozmiarze M
  • ♥ 140 g drobnego cukru do wypieków
  • ♥ 200 – 220 g wiórków kokosowych

 

 

 

Dodaj komentarz