Piękne, słoneczne, letnie poranki warto celebrować wyjątkowymi śniadaniami, pełnymi słodkich, aromatycznych owoców, leniwym popijaniem kawy i delektowaniem się płynącym wolniej czasem. Proponuję idealne zestawienie – pancakes z syropem klonowym lub miodem, z aromatycznymi truskawkami, malinami, borówkami lub innymi owocami, na które masz ochotę : )
Wykonanie
-
Rozpocznij od roztopienia i przestudzenia masła.
-
Ubij pianę z białek.
-
Wymieszaj mąkę z pozostałymi suchymi składnikami.
-
Dodaj mleko, śmietanę, pianę z białek, żółtka i przestudzone masło.
-
Gdy ciasto jest za rzadkie (konsystencja ciasta powinna być zbliżona do gęstej śmietany) dodaj odrobinę mąki.
-
Wylewaj na rozgrzaną, teflonową patelnię przy pomocy chochelki.
-
Nie dodawaj tłuszczu – masło jest już w środku ; )
-
Ciasto powinno rozpływać się delikatnie na patelni.
-
Smaż z każdej strony, aż placki osiągną jasnobrązowy kolor.
-
Pancakes podawaj ze świeżymi owocami. Polej je syropem klonowym lub miodem.
Składniki
- 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. mleka
- 1/4 szkl. kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- jako dodatki: ½ kg truskawek (lub innych miękkich owoców, na które masz ochotę) oraz kilka łyżek miodu lub syropu klonowego
mogę się wprosić? Zapraszam do mnie 🙂