Uwielbiam faszerowaną paprykę chyba od wczesnego dzieciństwa ;p Jednak w moim domu, pomimo zdrowej papryki, było to raczej danie ciężkie – dużą ilością wieprzowiny, sera i małą ilością białego ryżu. Oczywiście wszystko można zmodyfikowaćnie tracąc aromatu i smaku dania, a zdecydowanie zmniejszając ilość kalorii i tłuszczu!
Wystarczy zamienić wieprzowinę na chude mięso z kurczaka lub indyka. Nie trzeba mięsa drobiowego wcześniej podsmażać – upiecze się w piekarniku. Nie trzeba tez dodawać ciężkostrawnego sera. Dzięki takim zabiegom pieczona papryka nafaszerowana mięsem z kurczaka i brązowym ryżem może być świetnym pomysłem na szybki obiad lub lekką, dietetyczną kolację.
Wykonanie
- W osolonej wodzie ugotuj ryż według przepisu podanego na opakowaniu. Pozwól mu przestygnąć.
- Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
- Cebulę posiekaj dość drobno.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i przesmaż cebulę z czosnkiem aż to uzyskania złotego, lekko brązowego koloru. Przestudź lekko.
- Zmiel mięso lub pokrój w bardzo drobną kostkę.
- W misce roztrzep 2 jajka, dodaj sól (jeśli używasz mielonego mięsa ze sklepu – sprawdź najpierw jego skład, bo często jest już posolone!), dodaj pieprz, słodką paprykę, 3 krople tabasco (możesz zamienić na odrobinę papryki chili) i posiekaną świeżą bazylię. Wymieszaj wszystko dokładnie razem z jajkiem.
- Wymieszaj lekko przestudzoną cebulę i czosnek z jajkiem.
- Dodaj mięso i ryż i wymieszaj wszystko razem.
- Papryki umyj i przetnij na pół zaczynając od przycięcia na pół ogonka.
- Oczyść papryki z gniazd i ziaren, ogonek dekoracyjnie możesz zostawić .
- Wypełnij papryki masą ciut powyżej boków warzywa.
- Do naczynia żaroodpornego możesz wlać passatę pomidorową – będzie lekką wersją sosu.
- Ustaw papryki w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 min.
- Podaj na sałacie prosto z piekarnika i jedz na zdrowie ; )
Składniki
- 2 duże czerwone lub żółte papryki
- filet z piersi kurczaka lub ½ kg mięsa z indyka (jeśli kupicie mielone zmielcie sami lub zwróćcie uwagę na skład!)
- 3/4 woreczka ryżu (pełnoziarnistego/brązowego)
- 2 jajka
- nieduża cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 3 krople tabasco
- 1 płaska łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- pół pęczka świeżej bazylii lub 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
- 1/3 łyżeczki soli do mięsa
- 1/3 łyżeczki soli do ugotowania ryżu
- odrobina oleju kokosowego lub oliwy
- sałata jako dodatek
- 100 ml passaty pomidorowej lub 50 ml przecieru pomidorowego na sos (opcjonalnie)
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀
Znajdziesz mnie również na Instagramie.
W moim domu nie jadało się faszerowanej papryki. Osobiście raz udało mi się przyrządzić takie danie, ale jeżeli już mam coś faszerować, to wole cukinię. Papryka jest za to bardziej dekoracyjna. 🙂
Nie przepadam za papryką, ale z nadzieniem można coś wykombinować 🙂
Przepis wydaje się super, na pewno przetestuję 🙂
Wygląda mega pysznie! Na pewno wypróbuję 🙂
Bardzo lubię pieczoną paprykę, sama podobną robię, ale Twoja jest super odchudzona 🙂
Uwielbiam