Tym razem bardzo lekkie, zdrowe i pożywne danie z indyka. Delikatny gulasz, który swój niepowtarzalny smak zawdzięcza warzywom, a nie przyprawom. Danie zdecydowanie lekkostrawne, dietetyczne a do tego smaczne 🙂
Wykonanie dania dla 4 osób
Zagotuj wodę i wrzuć ziele angielskie, listki laurowe oraz mięso. Przykryj garnuszek, zmniejsz ogień i pozwól mięsku gotować się pod przykryciem przez co najmniej 40 minut.
Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na rozgrzanym oleju, aż stanie się lekko brązowa.
Dodaj usmażoną cebulę do garnka z gotującym mięsem.
Obierz marchew i pokrój ją w plasterki szerokości 0,5 centymetra.
Umyj i oczyść paprykę oraz cukinię i pokrój je w kostkę wielkości 1-1,5 cm.
Jeśli minęło już 40 minut, odkąd gotujesz mięso – dodaj do niego marchew, paprykę i cukinię.
Gotuj pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
Jeśli w trakcie gotowania wody jest bardzo mało – możesz dodać odrobinę – wszystko zależy od tego, jak bardzo masz otwartą dziurkę w pokrywce.
Wsyp do garnka 0,5 łyżeczki soli i gotuj jeszcze przez 10 minut.
Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej (1/4 łyżeczki soli) wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
Ja nie zagęszczam mąką gulaszu – wody było tak mało, że sam z siebie powinien mieć gulaszową konsystencję, ale jeśli masz ochotę możesz dodać odrobinę mąki, wymieszać, gotować dosłownie minutkę i zdjąć z ognia.
Gulasz podawaj w miseczkach.
Składniki dla 4 osób
450 g mięsa z udźca indyka
200 g cukinii (1/2 sztuki)
250 g papryki żółtej lub czerwonej
150 g marchewki (3 małe sztuki)
140 g cebuli (1 mała)
1/2 litra wody
2 ziela angielskie
2 listki laurowe
1 łyżka oleju
1/2 płaskiej łyżeczki soli
200 g kaszy jaglanej
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀
🥣🥣🥣🥣🥣🥣
Lubicie zupę krem? Znam takich, co tak mocno je kochają, że byliby w stanie nawet rosół zblendować 🤣
Dziś mam dla Was przepis na aromatyczny krem pietruszkowo-gruszkowy 🍐
Pyszna, sycąca i do tego lekka zupa-krem z chrupiącymi płatkami migdałów w towarzystwie orzeźwiającej natki pietruszki 🌱
Jeśli należysz do fanów kremu z białych warzyw, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Połączenie smaków jest po prostu obłędne 🙂
Składniki:
🔸600 g korzenia z pietruszki
🔸1 dojrzała gruszka
🔸1 mała cebula
🔸1 łyżka masła lub 2 łyżki oleju
🔸1 litr bulionu warzywnego
🔸1 szklanka mleka 2%
🔸sól i pieprz do smaku
🔸natka pietruszki do dekoracji
🔸50 g płatków migdałowych
WYKONANIE
W garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę masła lub 2 łyżki oleju. Cebulę posiekaj drobno i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Smaż 2-3 minuty.
Pietruszkę obierz i pokrój w plasterki, wrzuć do smażącej się cebuli i zalej bulionem.
Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę.
Wlej mleko i zagotuj całość, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 20 minut. Dodaj trzy szczypty czarnego pieprzu i 2-3 szczypty soli ( w zależności jak słony masz bulion)
Całość zmiksuj na gładki krem i ewentualnie jeszcze dopraw do smaku.
Na suchej patelni upraż płatki migdałów i udekoruj nimi zupę tuż przed podaniem.
Całość posyp świeżą natką pietruszki.
//////////////////////
#zdrowejedzenie #zdrowyobiad #zdroweprzepisy #zupakrem #zupapietruszkowogruszkowa #zupapietruszkowa #wiemcojem #wiemcodobre #przepisy #przepis #zupa #soup #creamsoup #🍐 #pearsoup #homemadefood #homemadesoup #domowejedzenie #domowazupa #przepiskulinarny #fitprzepisy #fitjedzenie #dieta #dietawarzywnoowocowa #eatmefitme #recipe #cooking #instafood
Dzisiaj podróż do świata 🇮🇹 przyjemności 🍴🧑🍳
Wyjątkowa kuchnia włoska nie musi się reklamować, jest wg badań najpopularniejszą kuchnią zagraniczną w Polsce. Ale zupełnie różowo nie jest…
Włoskie produkty muszą ciagle rywalizować ze …. swoimi podróbkami 😡 które są zawsze tańsze, ale przy tym dużo gorszej jakości.
Na szczęście coraz więcej mamy świadomości 👩🏼🎓🧑🎓 jako klienci i zwracamy uwagę na oznaczenia pochodzenia 🌎
Włoski slow food jest godny pozazdroszczenia - produkt jest połączony zawsze z miejscem i czasem, a dzięki temu, gdy go próbujemy doświadczamy czegoś niezwykłego 😍
Tym razem w ramach współpracy i projektu True Italian Taste mogłam spróbować obłędnych Parmigiano Reggiano, Prosciutto di Parma oraz trufli a potem zjeść kolację z menu specjalnie przygotowanym na tę okazję przez chefa @dariuszbaranski . Dzięki @emilianocastagna za zaproszenie do 🇮🇹 świata!
///////////////////////
#autenthicitalianfood #autenticitaliantable #realitalianfood #trueitaliantaste #italianfood #italianproducts #degustation #degustacja #kolacja #współpraca #blackdress #wloskakuchnia #wloskieklimaty #wloskiejedzenie #wloskaakademiakulinarna #restauracjawarszawa #parmegianoreggiano #parmegiano #prosciutto #truffle #truffles #prosciuttodiparma #madeinitaly @cciippl @italyinpoland
🫐🫐🫐🫐🫐🫐🫐🫐🫐🫐🫐🫐
Dziś mam prawdziwy sztos 👉jagodziankowiec, czyli ciasto, które smakuje jak jagodzianki! W marketach mamy teraz mrożone 🫐🫐 w dobrej cenie, możecie też użyć świeżych malin lub borówek.
Dajcie znać w komentarzu, czy robiliście kiedyś sami domowe jagodzianki w domu? 👩🍳🧑🍳Czy raczej wolicie kupić w piekarni?
Ja dzięki temu pomysłowi oszczędzam czas i pieniądze, bo blacha ciasta kosztuje naprawdę grosze, a jagód potrzebujemy zaledwie 300 gram 🙂
Przepis na ciasto wzięłam z przepisu na pyszne drożdżówki. Część z Was już doskonale je zna, bo jest ze mną od 2014 roku. Jagody można śmiało zastąpić borówkami, jeżynami lub świeżymi malinami – ciasto będzie równie obłędne 🙂
Przepis w BIO
////////////////////////////
#homemade #homemadecake #homemadefood #cake #ciasto #domowewypieki #domowejedzenie #przepisy #przepis #jagodzianki #jagody #blueberries #pieczenie #food #instafood #food #foodgram #eatmefitme #ciacho #🍰 #gotujemy #wiemcodobre #wiemcojem #cośsłodkiego #cospysznego
Pierogowe love 🥟🥟🥟
Czy są tu miłośnicy domowych pierogów? 🤍🤍🤍 A miłośnicy grzybów? 🍄🍄🍄
Dziś mam dla Was pomysł na niedrogi obiad pełen smaków jesieni 🍁🍂
Jeśli kochacie pierogi, to warto wykorzystać sezon na grzyby i stworzyć z nich pyszny, sycący i przy tym tani obiad.
Wiem, że te u mamy czy u babci smakują najlepiej, ale wbrew pozorom ten smak da się bardzo łatwo osiągnąć👩🍳🧑🍳 .
Ilość pracy też nie jest tak duża, jakby się wydawało. Pierogi okazały się zaskakująco proste w przygotowaniu. Ja sama byłam bardzo zaskoczona, jak szybko się z nimi uporałam.
Moje tipy:
- Pierogi z grzybami świetnie smakują z prażona cebulką – warto jej zrobić ciut więcej i obficie posypać nią pierogi.
- Pierogi to również świetne danie wegańskie lub postne, które nasyci nas na dłużej.
Przepis na pierogi znajdziecie na blogu - link w BIO
////////////////////////////////////
#pierogi #grzybowelove #domowepierogi #domowejedzenie #taniejedzenie #weganskiejedzenie #wegan #piroggen #polishkitchen #food #foodblogger #foodstagram #instafood #pomyslnaobiad #przepisy #przepis #przepisywegetariańskie #wegańskie #pysznie #gotujwdomu #gotowanie #cooking #homemade #homecooking #homecooked #homecook #gotujemy #eatmefitme #eatme
Dziś mam dla Was przepis na lekkie danie 🍍+🍤 w stylu azjatyckim 🥢 prosto z grilla oraz info o konkursie Blue Dragon. Wystarczy przygotować orientalne danie na grilla i zgarnąć super nagrody 🎁 oznaczając #orientalnygrill i @bluedragon_polska.
Jeśli polski grill kojarzy Wam się tylko z tłustym, wieprzowym mięsem 🧟♂️ to czas to trochę odczarować 🧙♀️
Ja od jakiegoś czasu jestem wielką fanką owoców i warzyw z grilla. Testowałam już 🍐🍎🍌 🌽🥕🍆🫑🍠 ale najlepsze są grillowane 🍍🍍🍍!
Można je zgrillować souté albo posolić lub lekko posypać mieszanką grillową. Smak jest obłędny 😍
Tym razem poszłam też dalej i dodałam moje ulubione 🍤🍤🍤 marynowane wcześniej w sosie sweet chilli & garlic z Blue Dragon. Efekt? Dzięki marynowaniu krewetki nie wysuszają się na grillu, a sos, w którym pływały, podczas grillowania pozostawia na krewetkach świetny lekko słodki i lekko 🧄 smak.
👩🍳 Składniki na 6 szaszłyków:
💚220-250 g dużych, mrożonych krewetek
💚1 świeży, dojrzały ananas lub z puszki (400 g)
💚2 opakowania sosu sweet chilli & garlic z Blue Dragon (1 do marynaty i 1 do gotowego dania)
💚2 szczypty soli
💚sok z połówki cytryny
Krewetki oczyść i zamarynuj w soli, soku z cytryny i zawartości jednego opakowania sosu przez minimum 1h. Ananasa pokroj w kostkę i nadziej na patyki wraz z krewetkami. Grilluj po 2-3 minuty z każdej strony. Podaj z sosem.
Post powstał we współpracy reklamowej z marką @bluedragon_polska
————————————————-
#bluedragonpolska #orientalniezbluedragon #fitprzepisy #fitjedzenie #dietetycznie #dieta #zdrowakuchnia #dietabezdiety #grill #grillowane #szaszłyki #konkurs #prosteprzepisy #foodpost #jemzdrowo #jemzdrowoismacznie #jemzdrowoikolorowo
Pytanie - jeśli mielibyście wskazać swój ulubiony rodzaj kuchni, to kto z Was wskazałby na kuchnię włoską? 🇮🇹 Czy jesteście wierni polskiej kuchni? Są tu jacyś fani włoskich smaków?
Dajcie znać w komentarzu wpisując 🇮🇹 vs 🇵🇱 ciekawa jestem wyników 🤔
Kocham kuchnię polską ale we włoskiej jest coś wyjątkowego 🥰 Jest pełnia smaku, bo Włosi jak nikt inny dbają o jakość produktów. Włosi na listę certyfikowanych produktów wprowadzili już 1065 pozycji!
Ostatnio miałam okazję uczestniczyć w degustacji włoskiej kuchni zorganizowanej przez @enjoyeuropeanqualityfood Spotkanie poprowadził @emilianocastagna , historię wyjątkowych produktów przedstawiali zaproszeni eksperci.
O co chodzi w projekcie? O konsumentów - żeby wiedzieli, które produkty nie są podrabiane!
Konsorcja zrzeszające włoskich producentów wprowadziły system certyfikacji oryginalnych produktów.
Projekt Enjoy European Quality Food obejmuje pięć krajów: Włochy, Niemcy, Wielką Brytanię, Hiszpanię i Polskę. Jest współfinansowany jest przez Wspólnotę Europejską i powstał w celu promowania 6 wyjątkowych europejskich produktów z oznaczeniem gwarancji pochodzenia:
🔸Asti DOCG
🔸Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG
🔸Vino Nobile di Montepulciano DOCG
🔸Provolone Valpadana DOP
🔸Olio Extravergine d’Oliva Toscano IGP
🔸Mozzarella STG
Celem Enjoy European Quality Food jest zwiększenie świadomości na temat wysokiej jakości żywności i produktów winiarskich tj. wina, oliwy i serów posiadających oznaczenie Denominazione d’Origine (Chroniona Nazwa Pochodzenia), Indicazione Geografica (Chronione Oznaczenie Geograficzne) i Specialità Tradizionale Garantita (Gwarantowane Tradycyjne Specjalności).
P.S. Na blogu znajdziecie przepis na lekkie danie Prosecco + szparagi 🥗
oraz fotorelację z konferencji.
Degustację przygotowała ekipa @wloskaakademiakulinarna
#EEQF #EnjoyEuropeanQualityFood #twistyourmood #enjoyitsfromeurope #współpraca #reklama #degustacja #kuchniawłoska #włoskakuchnia #fooddelicious #foodstime #beautyfood #bedziejedzone #smacznejedzenie #wloskiejedzenie #italianfood #szparagi #wine #winelover #winetime #winetasting #tasting #degustation #foodie #foodblogger #foodlover #tasty #eat
Potrzebujesz energii w upalne dni? 🥵Najlepiej energii w płynie? ⛔️❌Nie sięgaj po energetyk ze sklepowej lodówki!
✅👍Przygotuj sobie cold brew, które ma:
💪sporo kofeiny
❄️orzeźwia
💚ma jedynie 0 kcal❗️
Przepis:
300 g mielonej kawy zalej 1200 ml zimnej wody i wstaw do lodówki na 12-16 h. Odcedź i pij schłodzone z lodem 😎
Mój ulubiony przepis na cold brew znajdziecie na blogu - link w BIO
#coldbrew #kawa #mrożonakawa #upał #lato #orzeźwienie #przepisy #przepis #przepisyfit #energia #0kcal #coffee #summer #summercoffee #icecoffee #icecold #summermood☀️ #hotday #☕️ #☀
Jeśli kochacie kolorowe sałatki, lekkie, świeże i o zaskakujących połączeniach, to może to być sałatka dla Was 🙂
Sałatka z 🍓🍓🍓 zawsze zachwyca swym wyglądem i do tego sprawia o tej porze roku sporo przyjemności – niektórzy jedzą truskawki po raz pierwszy. Na szczęście hiszpańskie truskawki smakują już całkiem nieźle!
Przepis na sałatkę pełną zdrowia znajdziecie na blogu 👉 link w BIO
Jeśli dostaniecie w sklepie jajka przepiórcze 🥚🥚🥚, to weźcie je bez zastanowienia 🙂 Dlaczego? Bo są zdrowsze od kurzych 😊 Po pierwsze mają mniej tłuszczu niż kurze jajka, a jedząc je nie trzeba się martwić o cholesterol czy kalorie. Do tego zawierają więcej aminokwasów i mikroelementów, np. żelaza, miedzi, cynku oraz witamin z grupy B. Mają także fosfor, którego nie znajdziemy w kurzym jajku. Nie uczulają, no i ….. są uznawane za silnie działający afrodyzjak 💞
#przepisy #wielkanoc #wielkanocneprzepisy #wielkanocneinspiracje #sałatka #salad #salatka #truskawki #strawberry #dieta #dietetyczneprzepisy
Gulasz pychotka, zaakceptowany przez mojego niejadka, szok:)