Tym razem bardzo lekkie, zdrowe i pożywne danie z indyka. Delikatny gulasz, który swój niepowtarzalny smak zawdzięcza warzywom, a nie przyprawom. Danie zdecydowanie lekkostrawne, dietetyczne a do tego smaczne 🙂
Wykonanie dania dla 4 osób
Zagotuj wodę i wrzuć ziele angielskie, listki laurowe oraz mięso. Przykryj garnuszek, zmniejsz ogień i pozwól mięsku gotować się pod przykryciem przez co najmniej 40 minut.
Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na rozgrzanym oleju, aż stanie się lekko brązowa.
Dodaj usmażoną cebulę do garnka z gotującym mięsem.
Obierz marchew i pokrój ją w plasterki szerokości 0,5 centymetra.
Umyj i oczyść paprykę oraz cukinię i pokrój je w kostkę wielkości 1-1,5 cm.
Jeśli minęło już 40 minut, odkąd gotujesz mięso – dodaj do niego marchew, paprykę i cukinię.
Gotuj pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
Jeśli w trakcie gotowania wody jest bardzo mało – możesz dodać odrobinę – wszystko zależy od tego, jak bardzo masz otwartą dziurkę w pokrywce.
Wsyp do garnka 0,5 łyżeczki soli i gotuj jeszcze przez 10 minut.
Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej (1/4 łyżeczki soli) wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
Ja nie zagęszczam mąką gulaszu – wody było tak mało, że sam z siebie powinien mieć gulaszową konsystencję, ale jeśli masz ochotę możesz dodać odrobinę mąki, wymieszać, gotować dosłownie minutkę i zdjąć z ognia.
Gulasz podawaj w miseczkach.
Składniki dla 4 osób
450 g mięsa z udźca indyka
200 g cukinii (1/2 sztuki)
250 g papryki żółtej lub czerwonej
150 g marchewki (3 małe sztuki)
140 g cebuli (1 mała)
1/2 litra wody
2 ziela angielskie
2 listki laurowe
1 łyżka oleju
1/2 płaskiej łyżeczki soli
200 g kaszy jaglanej
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀