Gulasz z udźca z indyka z cukinią, papryką, marchewką i kaszą jaglaną

Gulasz z udźca z indyka z cukinią, papryką, marchewką i kaszą jaglaną

Tym razem bardzo lekkie, zdrowe i pożywne danie z indyka. Delikatny gulasz, który swój niepowtarzalny smak zawdzięcza warzywom, a nie przyprawom. Danie zdecydowanie lekkostrawne, dietetyczne a do tego smaczne 🙂

przepis-lekki-gulasz-indyk-kasza-jaglana-papryka-cukinia-merchewka-eatmefitme-blog-2a

przepis-lekki-gulasz-indyk-kasza-jaglana-papryka-cukinia-merchewka-eatmefitme-blog-3a

Wykonanie dania dla 4 osób

  1. Zagotuj wodę i wrzuć ziele angielskie, listki laurowe oraz mięso. Przykryj garnuszek, zmniejsz ogień i pozwól mięsku gotować się pod przykryciem  przez co najmniej 40 minut.
  2. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na rozgrzanym oleju, aż stanie się lekko brązowa.
  3. Dodaj usmażoną cebulę do garnka z gotującym mięsem.
  4. Obierz marchew i pokrój ją w plasterki szerokości 0,5 centymetra.
  5. Umyj i oczyść paprykę oraz cukinię i pokrój je w kostkę wielkości 1-1,5 cm.
  6. Jeśli minęło już 40 minut, odkąd gotujesz mięso – dodaj do niego marchew, paprykę i cukinię.
  7. Gotuj pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
  8. Jeśli w trakcie gotowania wody jest bardzo mało – możesz dodać odrobinę – wszystko zależy od tego, jak bardzo masz otwartą dziurkę w pokrywce.
  9. Wsyp do garnka 0,5 łyżeczki soli i gotuj jeszcze przez 10 minut.
  10. Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej (1/4 łyżeczki soli) wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
  11. Ja nie zagęszczam mąką gulaszu – wody było tak mało, że sam z siebie powinien mieć gulaszową konsystencję, ale jeśli masz ochotę możesz dodać odrobinę mąki, wymieszać, gotować dosłownie minutkę i zdjąć z ognia.
  12. Gulasz podawaj w miseczkach.

Składniki dla 4 osób

  • 450 g mięsa z udźca indyka
  • 200 g cukinii (1/2 sztuki)
  • 250 g papryki żółtej lub czerwonej
  • 150 g marchewki (3 małe sztuki)
  • 140 g cebuli (1 mała)
  • 1/2 litra wody
  • 2 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 200 g kaszy jaglanej

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz